KO JE KRIO DOKUMENTA O PANDEMIJI I ZAŠTO SADA NE SME OVO DA SE KAŽE: Pljušte teške optužbe na račun SZO
Svetska zdravstvena orgaizacija, ilustracija, Foto: Printscreen

PLJUŠTE OPTUŽBE

KO JE KRIO DOKUMENTA O PANDEMIJI I ZAŠTO SADA NE SME OVO DA SE KAŽE: Pljušte teške optužbe na račun SZO

Odgovor na ovo pitanje pokrenula je grupa "Mi optužujemo", koju čini rodbina osoba koje su preminule od korona virusa u gradu Bergamu, gđe je u prvom talasu umrlo više od 3.000 zaraženih

Objavljeno:

Da li je hiljade žrtrava kovida19 u Italiji moglo biti spaseno da su državne institucije i vladini službenici radili posao za koji su bili plaćeni?

Odgovor na ovo pitanje pokrenula je grupa "Mi optužujemo", koju čini rodbina osoba koje su preminule od korona virusa u gradu Bergamu, gđe je u prvom talasu umrlo više od 3.000 zaraženih.

Idući tragom ove vesti ekipa poznate televizijske emisije "Raport", koja se uspešno bavi istraživačkim novinarstvom, otkrila je niz dokumenata koje su italijanske vlasti čuvale kao tajnu.

Dokumenti pokazuju da su državne institucije bile nespremne za pandemiju koja je teško pogodila Italiju, ali i da su krizu pogoršale nečinjenjem i zataškavanjem.

Novinari su utvrdili da je dokumenat o tome kako je Italija odgovorila na pandemiju kovida19, a koji je napravila grupa italijanskih istraživaca po narudzbini Svetske zdravstvene organizacije (SZO), prvo objavljen na zvaničnom sajtu Organizacije, a dan kasnije povučen i "nestao bez traga".

Izveštaj, čiju su kopiju novinari navodno pronašli, pun je opisa i reči koje su se mogle čitati i u medijima tokom prvih meseci pandemije, kao: nedostatak opreme, lekari nezaštičeni, nepostojanje plana, nespremnost, konfuzija i sl.

Novinari tvrde da je izveštaj, koji je opisao realno stanje u prvim mesecima pandemije, povučen pod pritiskom drugog čoveka u SZO, Italijana Ranijerija Gvera.

On je pre posla u SZO bio jedan od direktora u italijanskom ministarstvu za zdravstvo i lično je odgovoran za to što nacionalni plan za zaštitu u slučaju pandemije nije ažuriran od 2006 godine.

Da je anti-pandemijski plan bio redovno ažuriran, kao što zahteva EU, broj žrtava pandemije bi bio daleko manji, tvrde sagovornici emisije "Raport".

Tajnom je proglašen i stavljen u fioku još jedan važan dokument o proceni razvoja pandemije korona virusa i plan zaštite, koji je matematičkim metodama jos u februaru, a na osnovu kineskog slučaja, razradio mladi iztraživač Stefano Merler.

Naime, novinari su utvrdili da stručnjaci vladinog naučno-tehničkog komteta, zaduženi da prate, analiziraju i predlažu anti-kovid mere, celi mesec dana nisu ni pogledali taj dokumenat, a kada su to učinili, u martu, već je bilo kasno da primene ono što je mladi istraživač predlagao.

Novinari emisije "Raport" uspeli su da razgovaraju sa glavnim akterima cele afere, i pokazali da se radi o tipičnoj "nisam ja kriv, pitajte nekog drugog".

U toj igri "nisam ja", akteri su, pored zamenika predsednika SZO Ranijerija Gvere, i neki aktuelni članovi vladnih komiteta, ministar za zdravstvo Roberto Speranca, koji je ispitan o slučaju, ali je njegovo svedočenje pred parlamentarnom komisijom takođe označeno tajnom.

U međuvremenu, komitet rodbine preminulih od kovida19, iz Bergama ”Mi optužujemo” nastavlja sa prikupljanjem podataka pa je, na osnovu činjenica, a po nalogu tužilastva, policija ušla i zaplenila svu prepisku i dokumente iz Visokog instituta za zdravstvo ( IŠ), koji se odnose na slučaj.

Novinar "Raporta", na kraju emisije se pita, imajući u vidu sve činjenice i strašne posledice u ljudskim žrtvama, koliko se nakon svega može verovati SZO, ako je jedan njen čovek, Ranijeri Gvera, toliko uticajan da može da naredi skrivanje važnog dokumenta i da preti maladim istraživačima otkazom.

Naime, u emisiji jedan od autora dokumenta, koji je objavljen na sajtu SZO, a zatim povučen, Frančesko Zambon, rekao je, ne znajući da je sniman, kako se boji da će biti otpušten, upkros dobro obavljenom poslu, jer je on sitna riba, a da bi se sačuvala glava neke krupne ribe.

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.