URSULA FON DER LAJEN NAJAVILA: EU će koordinisati donacije vakcina za Zapadni Balkan!
Ursula fon der Lajen, Foto: EPA/PATRICK SEEGER

odlučeno!

URSULA FON DER LAJEN NAJAVILA: EU će koordinisati donacije vakcina za Zapadni Balkan!

Ona kaže da EU trebutno radi "punom brzinom" kako bi procenila bezbednost vakcina i učinila ih dostupnim za građane!

Objavljeno:

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocenila je danas da će vakcinacija protiv kovid-19 spasiti živote i pozvala zemlje članice da se pripreme za početak vakcinacije svojih građana, kao i u susedstvu Evropske unije.

"Mi brinemo i za naše susedstvo. EU će koordinisati donacije vakcina iz zemalja članica, a koje će prevashodno imati cilj da zaštite zdravstvene radnike na Zapadnom Balkanu i u našem susedstvu", kaže Fon der Lajenova.

Ona kaže da EU trebutno radi "punom brzinom" kako bi procenila bezbednost vakcina i učinila ih dostupnim za građane.

Dodala je da očekuje da će "Fajzerova" vakcina biti odobrena, nakon procene Evropske agencije za lekove, do kraja godine, a vakcina farmaceutske kompanije "Moderna" do sredine januara.

Procene vakcina "kompanija Astra Zeneka" i "Džonson i Džonson" su takođe u toku u Evropskoj agenciji za lekove, kaže Fon der Lajenova.

Iz EU poručuju da su ugovorima već nabavili više vakcina protiv kovid-19 nego što im je potrebno, a da će ostatak biti podeljen drugim zemljama.

EU je do sada sklopila ugovore sa šest farmaceutskih kompanija, koje vakcine proizvode na teritoriji Evrope, za nabavku oko 1.360 miliona doza potencijalnih vakcina protov kovid-19.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.