DEVOJKA (35) JE IMALA KORONU JOŠ U MARTU, A I DALJE IMA SIMPTOME: Ni lekari ne znaju DA LI ĆE IKAD DA SE OPORAVI!
Četiri puta je bila u bolnici, Foto: Profimedia

COVID-19

DEVOJKA (35) JE IMALA KORONU JOŠ U MARTU, A I DALJE IMA SIMPTOME: Ni lekari ne znaju DA LI ĆE IKAD DA SE OPORAVI!

Ponekad se osećam dobro, ali se isto tako događa da se probudim i ne mogu da dišem, ne mogu da se krećem

Objavljeno: 18:33h

Ešli Antonio (35), pravnica iz Edmontona u Kanadi, dobila je kovid 19 u martu. U početku je mislila da ima stomačni grip. Posle nedelju dana simptomi su se povukli, ali je ubrzo shvatila da je to kod nje bio tek prvi talas infekcije korona virusom.

Naime, nekoliko nedelja kasnije ponovo joj je pozlilo i osećala je stravične bolove u telu. Takođe je imala problema sa pamćenjem i koncentracijom - u jednom trenutku nije uspela da se seti kako se zove.

Šest nedelja nakon što su se simptomi prvi put pojavili, otišla je u Hitnu pomoć, verujući da je imala moždani udar.

- Otprilike pola sata nisam mogla da osetim polovinu lica i celu levu stranu tela – ispričala je Ešli. - Prethodne noći javilo se prekomerno znojenje; krevet mi je bio mokar, a u snu sam razgovarala sa ljudima za koje sam kasnije saznala da su preminuli.

Od marta do danas zbog izuzetno lošeg zdravstvenog stanja Ešli je čak četiri puta završila u bolnici. Od zdrave i prave mlade žene pretvorila se u osobu kojoj je neophodna medicinska pomoć. Za samo devet meseci, Ešli je dobila reumatoidni artritis i sindrom posturalne ortostatske tahikardije - poremećaj funkcije autonomnog nervnog sistema.

Test na antitela na kovid 19 u početku je bio pozitivan, ali je sada negativan, i to je ono što Ešli dodatno plaši – nova infekcija korona virusom sa simptomima koje nije sigurna da će moći da prevaziđe.

Ova mlada žena sada pati od raznih komplikacija, od kojih su neke bolne i nepredvidive, uključujući zaslepljujuće glavobolje, otežano disanje, osip, hronični otok u zglobovima, lupanje srca...

- Ponekad se osećam dobro, ali se isto tako događa da se probudim i ne mogu da dišem, ne mogu da se krećem – kaže Ešli za CBC.

Pre nego što će dobiti kovid 19, Ešli je, tvrdi, pucala od zdravlja. Zbog iscrpljujućih simptoma koji prate njen dugi kovid bila je prinuđena da pet meseci odsustvuje sa posla zbog kratkotrajnog invaliditeta.

Nekada je svakodnevno vežbala, a sada se bori čak i da se popne uz stepenice, a da ne ostane bez daha.

- Čini se da mediji i medicinska struka stvaraju utisak da ćete se ili oporaviti u roku od 10 dana i vratiti se normalnom životu, ili ćete umreti od posledica kovida 19. Ali, postoji mnogo nas koji se nađemo negde između, a posledice infekcije korona virusom svakodnevno utiču na naše živote na strašne načine – kaže Ešli.

Ona se pita da li će njeni simptomi ikada nestati.

- Sad, kad imam nekoliko dobrih dana, znam da će se loši dani vratiti. Strah me je samo da se taj ciklus nikada neće završiti. Najstrašnije je to što ni lekari ne mogu da mi kažu mogu li da se nadam da ću se ikada oporaviti. Ovi simptomi mogu da traju nekoliko meseci, a možda i nekoliko godina ili zauvek.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.