NAKON EKSPLOZIJE U BEJRUTSKOJ LUCI: Podignute su optužnice protiv ovih čelnih ljudi!
Bejrut, Foto: Printscreen/Youtube

NA STUBU SRAMA

NAKON EKSPLOZIJE U BEJRUTSKOJ LUCI: Podignute su optužnice protiv ovih čelnih ljudi!

Podignute su optužnice protiv Hasana Diaba i bivšeg ministra finansija Ali Hasana Kalila i Gazi Zeitara i Jusufa Fenianosa koji su obojica bili ministri za javne radove, prenela je zvanična libanska novinska agencija

Objavljeno:

Libanski tužilac podigao je danas optužnice protiv predsednika prelazne Vlade Libana i tri bivša ministra za eksploziju u bejrutskoj luci koja se dogodila u avgustu i u kojoj je poginulo više od 200 ljudi, a hiljade ih je ranjeno.

Podignute su optužnice protiv Hasana Diaba i bivšeg ministra finansija Ali Hasana Kalila i Gazi Zeitara i Jusufa Fenianosa koji su obojica bili ministri za javne radove, prenela je zvanična libanska novinska agencija.

Sva četvorica se optužuju za nemar koji je doveo do razorne eksplozije zaliha hiljada tona amonijum nitrata godinama uskladištenog u luci, za šta su znali najviši bezbednosni zvaničnici i političari, a ništa nisu preduzeli.

Odlazeći premijer i tri bivša ministra, su osobe na najvišim funkcijama protiv kojih je do sada podignuta optužnica u istrazi koja je tajna.

U međuvremenu raste gnev jer je istraga spora i odgovora na postavljena pitanja nema, niti je do sada bilo optužnica protiv zvaničnika visokog ranga.

Tridesetak bezbednosnih, te lučkih i carinskih zvaničnika je za sada pritvoreno.

Diab, bivši professor univerziteta podneo je ostavku nekoliko dana posle eksplozije koja je uništila luku i razorila velike delove grada.

Zeitar je bio ministar transporta i javnih radova 2014. godine, a nasledio ga je 2016. Fenianos koji je na čelu ministarstva bio do početka 2020. Kalil je bio ministar finansija 2014, 2016, pa do 2020. godine.

I Kalil i Fenianos su od septembra ove godine pod sankcijama SAD i prva su dva zvaničnika protiv kojih su uvedene takve mere van libanske šiitske ekstremističke organizacije Hezbolah.

Dokumenti koji su se pojavili ubrzo posle eksplozije pokazili su da su najmanje deset puta u proteklih šest godina carina vojska, bezbednosne agencije i pravosuđe upozoravali na velike zalihe potencijalno opasnih hemikalija u luci u srcu Bejruta.

Predsednik Libana Mišel Aun je rekao da je prvi put obavešten o zalihama skoro tri nedelje pre eksplozije i da je odmah naredio da se uradi "ono što je potrebno", ali je sugerisao da se njegova odgovornost time završila i da nije zadužen za luku.

Otkako su hemikalije stigle u Liban krajem 2013. godine, smenila su se četri premijera, a njih trojica su navodno rekla da za to nisu znali.

Diab je rekao da je informisan o "eksplozivu" nekoliko dana pre eksplozije i da je nameravao da obiđe skladište.

On je ranije ove godine rekao novinarima da je otkazao posetu luci jer mu je rečeno da se radi o đubrivu.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.