TRAMP POTPISAO: Evo ko ima prioritet za vakcinaciju!
Donald Tramp, Foto: EPA-EFE/Chris Kleponis / POOL

JASAN JE

TRAMP POTPISAO: Evo ko ima prioritet za vakcinaciju!

Na početku događaja, pušten je video snimak na kojem se vide ljudi, uključujući vodećeg američkog epidemiologa Entonija Faučija, kako izražavaju sumnju da će vakcina biti spremna za upotrebu pre kraja godine

Objavljeno:

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je uredbu prema kojoj se Ministarstvu zdravlja nalaže da Amerikanci imaju prioritet u pristupu vakcinama.

Kako navodi Glas Amerike, još nije poznato kakav će biti praktični efekat ove uredbe.

Pre potpisivanja uredbe, Tramp je na samitu u Beloj kući, koji je osmišljen kako bi se njemu i njegovom timu odalo priznanje za brzi razvoj vakcine, rekao da će se pozvati na Zakon o odbrambenoj proizvodnji, ako to bude potrebno, kako bi osigurao da Amerikanci prvi dođu na red za dobijanje vakcina proizvedenih u SAD, dodaje Rojters.

Na početku događaja, pušten je video snimak na kojem se vide ljudi, uključujući vodećeg američkog epidemiologa Entonija Faučija, kako izražavaju sumnju da će vakcina biti spremna za upotrebu pre kraja godine.

"Kada se postaramo da možemo da zadovoljimo potrebe američkih građana, onda bi bilo u interesu SAD da se omogući međunarodni pristup vakcinama za Kovid", rekao je neimenovani zvaničnik administracije.

Kako navodi Glas Amerike, Tramp i njegovi saradnici se nadaju da će umanjiti skepticizam među nekim Amerikancima u pogledu vakcine i da će vakcinacija biti deo nasleđa odlazećeg predsednika.

Očekuje se da će američka Uprava za hranu i lekove odobriti uskoro vakcinu koju su razvili Fajzer i nemački BioNtek.

Međutim, Trampova administracija je ponovo kritikovana u utorak pošto nije osigurala kupovinu miliona dodatnih doza Fajzerove vakcine, za koju se ispostavilo da je veoma efikasna protiv Kovida 19.

Zbog toga bi isporuka novih doza vakcine mogla da bude odložena dok Fajzer ne ispuni svoje obaveze po međunarodnim ugovorima koje je sklopio.

Samitu u Beloj kući, pored Trampa i potpredsednika Majka Pensa, prisustvovali su brojni vladini eksperti, državni lideri i poslovni direktori, ali nisu bili pozvani i zvaničnici iz tranzicionog tima Džoa Bajdena.

Trampova izvršna uredba izgleda kao da je delimično osmišljena kako bi istakla Trampovu filozofiju "Amerika na prvom mestu" uoči stupanja na dužnost administracije izabranog demokratskog predsednika Džoa Bajdena.

Bajden stupa na dužnost 20. januara, pošto je porazio Trampa na predsedničkim izborima 3. novembra.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.