DA LI BAJDEN DOVLAČI ZLO AMERIČKOJ CRKVI? Nadbiskup postavio OZBILJNO pitanje i izneo svoj STAV!
Džo bajden koji nije protiv abortusa, Foto: Profimedia

CRKVA U AMERICI

DA LI BAJDEN DOVLAČI ZLO AMERIČKOJ CRKVI? Nadbiskup postavio OZBILJNO pitanje i izneo svoj STAV!

Nadbiskup Čarls Čepat upozorio je na ozbiljan skandal ako biskupi pokažu spremnost da pričeste Džoa Bajdena, uprkos njegovoj otvorenoj podršci za abortus.

Objavljeno:

Javne ličnosti koje se identifikuju kao "katoličke" sablažnjuju vernike kada se pričešćuju stvarajući utisak da moralni zakoni Crkve nisu obavezni - napisao je nadbiskup ovog vikenda u knjizi Prve Stvari - I biskupi to govore ne govoreći javno o tom pitanju i opasnosti od svetogrđa.

- Oni biskupi koji unapred javno najave da će započeti vlastiti dijalog sa novoizabranim predsednikom Džozefom Bajdenom i omogućiti mu da se pričešću efikasno podrivaju rad radne grupe osnovane na novembarskom sastanku biskupske konferencije koja će se baviti upravo ovim i srodnim pitanjima - navodi Čepat, bivši nadbiskup Filadelfije.

- Ovo sablažnjuje njihovu braću biskupime i sveštenike, kao i mnogr katolike koji se bore da ostanu verni crkvenom učenju - dodaje on - Nanosi štetu biskupskoj konferenciji, značenju kolegijalnosti i plodnosti zagovaračkog rada konferencije sa dolazećom administracijom.

Ove snažne reči usledile su nakon nedavne javne izjave kardinala Gregorija da će se i dalje pridržavati Mekkarik doktrine koja zagovara nuđenje svete pričesti katoličkim političarima koji javno podržavaju prava na pobačaj, rekavši da neće "skrenuti" sa prethodne prakse koju je uspostavio Mekkarik u nadbiskupiji.

- Vrsta veze za koju se nadam da će biti je razgovorni odnos u kojem možemo otkriti područja na kojima možemo sarađivati, a koja odražavaju socijalna učenja crkve, dobro znajući da postoje neka područja u kojima se nećemo složiti - rekao je Gregori.

2004. godine, tadašnji biskup Gregori bio je tada predsednik Biskupske konferencije SAD-a i pridružio se Mekarriku oduprvši se pozivu Rima da uskrati pričešćivanje katoličkim političarima koji podržavaju pobačaj, u skladu sa Kanonskim zakonom br. 915.

U svom eseju nadbiskup Čepat primećuje težinu odgovornosti biskupa da jasno podučavaju istinu po ovom pitanju.

- Kada biskupi javno objave svoju spremnost da pričešćuju gospodina Bajdena, bez jasnog poučavanja težine njegove podrške pobačaju (i njegovog odobravanja istopolnih veza), oni ozbiljno štete svojoj braći biskupima i svom narodu - piše on.

- Razlog je očigledan. Svojim postupcima tokom svog javnog života, Bajden je pokazao da nije u punoj zajednici sa Katoličkom crkvom - dodaje on, i "mnogi njegovi postupci i reči takođe podržavaju ili izglađuju put ka ozbiljnom moralu zla u našem javnom životu koja su rezultirala uništenjem miliona nevinih života".

- Bajden je rekao da će nastaviti da unapređuje te iste politike kao i predsednik, te stoga ne bi trebalo da se pričešćuje - napominje Čaput - Njegova navedena namera zahteva snažan i dosledan odgovor crkvenih vođa i vernih.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.