STRAŠNO UPOZORENJE DOLAZI IZ VUHANA: Da li je KORONAVIRUS samo početak VEĆEG ZLA?
Ilustracija, Foto: Profimedia

NAPETO

STRAŠNO UPOZORENJE DOLAZI IZ VUHANA: Da li je KORONAVIRUS samo početak VEĆEG ZLA?

- Ne bi trebalo da ih tražimo samo u Kini, već i u zemljama južne Azije - rekla je Ši

Objavljeno: 07:47h

Slepi miševi u pograničnim regijama južne i jugozapadne Kine nose u sebi druge koronaviruse koji već sada mogu preći na ljude, upozorila je istaknuta kineska naučnica.

Virusolog Ši Žengli sa Instituta za virusologiju u Vuhanu rekla je da ovi virusi, među kojima su i bliski rođaci Sars-CoV-2 koji uzrokuje Covid-19, verovatno kruže u zemljama južne Azije.

"Ne bi trebalo da ih tražimo samo u Kini, već i u zemljama južne Azije", rekla je Ši kojoj je nadimak "žena slepi miš" jer se specijalizovala za proučavanje koronavirusa kod šišmiša, piše The Guardian.

Žengli i njene kolege za sada nisu uspeli da otkriju ove viruse kod domaćih ili divljih životinja na području Vuhana, glavnog grada provincije Hubei. Rekla je da ako je posrednik u širenju covida-19 bio pangolin, kao što su to neki predložili, tada je moguće da je virus covida-19 prešao sa šišmiša na njih izvan granica Kine - budući da svi ljuskavci u Kini zapravo dolaze od krijumčara iz drugih azijskih država, uključujući Indiju.

Međutim, virusolog Dejvid Robertson sa Univerziteta u Glasgowu i dalje smatra da bi istraga o poreklu virusa koji je uzrokovao pandemiju covida-19 trebala biti usmerena na Kinu.

"Prilično smo sigurni da su pangolini pokupili virus od šišmiša nakon što su bili uvezeni u Kinu“, rekao je Robertson i dodao kako je istraživanje njegove grupe pokazalo da je Sars-CoV-2 stekao većinu mutacija zbog kojih je mogao preći na ljude dok je još bio u šišmišima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.