HITNO UPOZORENJE IZRAELSKIH VLASTI: Mogući iranski napad kao ODGOVOR na ubistvo NAUČNIKA
Iranci su za ubistvo naučnika optužili Mosad, Foto: Profimedia

REAKTOR DIMONA

HITNO UPOZORENJE IZRAELSKIH VLASTI: Mogući iranski napad kao ODGOVOR na ubistvo NAUČNIKA

Visoki iranski zvaničnici smatraju da je Izrael odgovoran za atentat na Fahrizadea, koji je peti po redu iranski nuklearni naučnik ubijen u proteklih 10 godina

Objavljeno:

Izraelske vlasti su danas upozorile nuklearne naučnike koji rade u reaktoru Dimona na mogući iranski napad koji bi usledio kao odgovor na ubistvo naučnika Mohsena Fahrizadea nedaleko od Teherana.

Iranci su za ubistvo naučnika optužili Mosad, a atentat na Fahrizadea je navodno izvršen daljinski kontrolisanim mitraljezom, koji je bio postavljen u parkiranom terencu na ruti kojom je prolazio nuklearni fizičar.

Prema izraelskoj javnoj radio-difuznoj korporaciji KAN, vlasti su uputile upozorenje starijim zaposlenima Dimone, uključujući i penzionisane radnike. Vlasti su zatražile od naučnika da budu maksimalno oprezni u obavljanju svojih rutinskih aktivnosti.

- U jednom slučaju, od naučnika koji je ranije radio u Dimoni zatraženo je da prestane da se kreće svojom uobičajenom rutom, pošto je moguće da ga nadgledaju - saopštio je KAN.

- Od njega je takođe zatraženo da bude oprezan u pogledu sumnjivih paketa.

Reaktor Dimona, koji se zvanično zove Nuklearni istraživački centar Šimon Peres Negev, navodno je glavno postrojenje za proizvodnju nuklearnog oružja u Izraelu.

Visoki iranski zvaničnici smatraju da je Izrael odgovoran za atentat na Fahrizadea, koji je peti po redu iranski nuklearni naučnik ubijen u proteklih 10 godina.

Izraelci su ozbiljno shvatili mogućnost iranske odmazde, i Tel Aviv je upozorio svoje građane da ne putuju u brojne zemlje, uključujući UAE i Bahrein. Podignut je i nivo uzbune u izraelskim ambasadama širom sveta.

Čini se da je Iran odlučan da na neki način odgovori na atentat na naučnika. Izraelske diplomatske misije, naučnici i vojno osoblje mogli bi postati meta očekivane iranske odmazde.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.