UBIJEN VOJNIK: Krvav sukob Kurda i Turaka!
Sirija, Foto: AP

UŽAS

UBIJEN VOJNIK: Krvav sukob Kurda i Turaka!

Ipak, ostaje nejasno koja grupa je tačno odgovorna za napad

Objavljeno: 20:40h

Turski vojnik ubijen je u napadu kurdskih snaga na severozapadu Sirije, 3. decembra, saopštilo je tursko Ministarstvo nacionalne odbrane.

Napad je bio usmeren na tursku vojnu poziciju u blizini grada Džezve na severozapadu Alepa. Tursko Ministarstvo odbrane tvrdi da su trupe uzvratile vatru, neutrališući šest napadača.

Termin "neutralisati", obično se koristi kako bi se označilo da su dotični borci ubijeni ili povređeni.

Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR) sa sedištem u Londonu izvestila je da su još tri pripadnika turske službe povređena u napadu.

Prema izjavi turskog Ministarstva odbrane, operacije su još uvek u toku, u blizini Džezve. Dronovi podržavaju turske trupe.

Turska tvrdi da su napad izvele Narodne zaštitne jedinice, IPG. Međutim, kurdski izvori kažu da iza napada stoje Oslobodilačke snage Afrina (ALF).

U septembru je ALF gađao turski položaj u Džezveu sa nekoliko protivtenkovskih vođenih projektila. U napadu je povređeno nekoliko pripadnika službe i sve je rezultiralo velikim materijalnim gubicima.

ALF je nastao nakon turske okupacije Afrina 2018. godine.

Od tada je kurdska grupa izvršila desetine napada na tursku vojsku i njene opunomoćenike na severoistoku, severu i severozapadu Alepa. Grupa je ubila nekoliko pripadnika turske službe i desetine sirijskih militanata.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/South front)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.