TEŠKE VESTI, UMRLA BIVŠA POSLANICA: Nacija plače za Marijom!
Vodila je kampanju za ravnopravno predstavljanje, Foto: Tviter printscreen

TUGA!

TEŠKE VESTI, UMRLA BIVŠA POSLANICA: Nacija plače za Marijom!

Rekla je da je jedno od njenih najponosnijih dostignuća bilo učešće u kampanji "50-50" da bi se obezbedila jednaka zastupljenost žena u Holirood-u

Objavljeno: 20:06h

Bivši poslanica iz Glazgova koja je "vodila put" za žene i "igrala presudnu ulogu" u prenosu vlasti umrla je u 82. godini.

Maria Fife bila je poslanica za Glasgov Marihill od 1987. do 2001. godine.

Služila je kao ministarka u senci za žene i vodila kampanju za ravnopravno predstavljanje u škotskom parlamentu kada je uspostavljen 1999. godine.

Njen lokalni partijski ogranak opisao ju je kao „giganta našeg pokreta“, dok je lider škotskih laburista Ričard Leonard rekao da je ona „inspiracija“.

Prva ministarka Nikola Sturgeon rekla je da je „zaista tužna“ zbog te vesti, dodajući da je „kad sam bila mlada žena koja je započela politiku, bila neko na koga sam se ugledala“.

Gospođa Fife umrla je u četvrtak ujutro nakon kratke bolesti, a za sobom je ostavila dva sina.

Ranije članica Saveta okruga Glasgov-a, prvi put je izabrana za poslanika u Glasgov Marihill-u 1987. godine i udobno je zauzela mesto na izborima 1992. i 1997. godine.

Rekla je da je jedno od njenih najponosnijih dostignuća bilo učešće u kampanji "50-50" da bi se obezbedila jednaka zastupljenost žena u Holirood-u.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / bbc.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.