STANJE JE MALO BOLJE, ALI IPAK SLEDI ZATVARANJE PRED BOŽIĆ: 45 umrlih, 1.772 novozaraženih, ovo je upravo javljeno
Korona u Sloveniji, Foto: Shutterstock

koronavirus

STANJE JE MALO BOLJE, ALI IPAK SLEDI ZATVARANJE PRED BOŽIĆ: 45 umrlih, 1.772 novozaraženih, ovo je upravo javljeno

U Sloveniji 45 umrlih, 1.772 novozaražena, stanje malo bolje

Objavljeno:

U poslednja 24 sata u Sloveniji su potvrdjene 1.772 nove infekcije korona virusom, a još 45 osoba je umrlo od posledica KOVID-19, saopštila je danas slovenačka vlada koja će tokom dana razmotriti moguće ublažavanje postojećih mera.

Obavljena su 6.604 testa, a zabeležen je 1.771 slučaj zaraze, sa udelom pozitivnih testova od 26,8 odsto, što je povoljnije u odnosu na prethodni dan kada je bilo 2.429 novozaraženih, a ;svaki treći test pozitivan, i čak 57 smrtnih slučajeva, prenela je Hina.

Prema novim zvaničnim vladinim podacima objavljenim danas, u bolnicama se nalazi 1.289 kovid bolesnika, 19 manje nego prethodnog dana, od čega 198 teških pacijenata na jedinicama intenzivne nege.

Od početka epidemije u Sloveniji, ukupno je potvrdjeno 81.338 infekcija korona virusom, od čega je trenutno 20.277 aktivnih slučajeva, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Četrnaestodnevna incidencija bolesti na 100.000 stanovnika je 967, a sa novim smrtnim slučajevima zabeleženim u poslednja 24 sata, ukupan broj umrlih od početka epidemije porastao je na 1.592.

Vlada će popodne odlučiti o merama koje su na snazi već pet nedelja i mogućem ublažavanju, ali epidemiolozi i ministar zdravlja Tomaž Gantar juče su rekli da ne bi preporučili nikakvo šire ublažavanje jer je epidemiološka situacija i dalje teška.

Mediji izveštavaju da će škole verovatno ostati zatvorene i sledeće nedelje, ali da razmatraju moguće "otvaranje" nekih uslužnih delatnosti koje ne predstavljaju veliki rizik za nove infekcije.

Ove nedelje razmotreno je moguće otvaranje opština u vezi sa merom zabrane napuštanja opštine stanovanja, osim iz opravdanih razloga kao što su odlazak na posao.

Gantar je rekao da je trenutno izuzetno rezervisan prema popuštanju mera zbog preopterećenosti bolnica i nedostatka rezevnih kreveta.

Šef vladinog tima za KOVID-19, Bojana Beović, rekla je medijima da bi veće otvaranje moglo da dovede do naglog povećanja širenja virusa i zatvaranja pre Božića.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.