UORAVO JE PROGLAŠENA REČ GODINE U SVETU: Nikad nećete pogoditi KOJA JE!
Korona virus/ilustracija, Foto: Profimedia

reč godine

UORAVO JE PROGLAŠENA REČ GODINE U SVETU: Nikad nećete pogoditi KOJA JE!

Potraga za značenjem te reči izuzetno je skočila posle 11. marta ove godine, kada je Svetska zdravstvena organizacija označila kovid-19 kao pandemiju.

Objavljeno:

Pandemija je bila očigledan izbor za reč godine američkog izdavača rečnika engleskog jezika Merijem-Vebstera (Marriam-Webster), javlja Rojters.

U godini u kojoj je više od 1,4 miliona ljudi u svetu umrlo od kovid-19, pandemija je bila najčešće tražena reč u rečnicima.

"Ponekad jedna jedina reč definiše doba, i zato je normalno da u ovoj izuzetnoj - i izuzetno teškoj - godini, jedna reč izbije u prvi plan", saopštio je Merijem-Vebster.

Pandemija se definiše kao "izbijanje bolesti na širokom geografskiom području (više zemalja ili kontinenata) koja pogađa znatan deo populacije", navodi se na sajtu Merriam-Webster.com.

Koren reči je grčki - od "pan", koji znači svi ili sav, i "demos", što znači narod, podseća izdavač.

Potraga za značenjem te reči izuzetno je skočila posle 11. marta ove godine, kada je Svetska zdravstvena organizacija označila kovid-19 kao pandemiju. Skok je bio čak 115,806 odsto u odnosu na isti dan 2019.

Prošle godine za reč godine proglašena je "oni", kojom su označavani oni koji se nie izjašnjavaju ni kao muškarci, ni kao žene, 2018. reč godine je bila "pravda", 2017. "feminizam", "nadrealno" 2016.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.