STIGAO IZVEŠTAJ EU O SRBIJI: Veoma je zanimljivo šta piše unutra
Srbija i EU, Foto: EU

zaključak

STIGAO IZVEŠTAJ EU O SRBIJI: Veoma je zanimljivo šta piše unutra

SRB nastavila napredak, mora bolje u reformi vladavine prava

Objavljeno:

Zemlje clanice EU u svojim zaključima za 2020. godinu pozdraviće ukupan napredak Srbije u pregovorima o pristupanju EU, postignuto u oblasti ekonomije i saradnje u regionu, ali i naglasiti da je napredak u oblasti valdavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom i dalje odlucujuci za brzinu napredovanja Srbije na putu ka clanstvu.

U nacrtu zakljucaka Saveta EU o Srbiji, u koji je Tanjug imao uvid, konstatuje se da su EU integracije i dalje strateški cilj Srbije, a vlasti u zemlji se pozivaju da "demonstrira politicku volju i znacajno ubrza reformske napore" u oblasti vladavine prava ukljucujuci nezavisnost i efikasnost pravosuda, reformu ustava, borbu protiv korupcije i organzivanog kriminala.

Istovrememeno, Srbija se poziva da prioritetno primeni usvojenu medijsku strategiju uz napomenu da još nema napretka u poboljšanju okruženja za slobodu izražavanja.

- Savet ponavlja svoj poziv Srbiji da garantuje sigurnu klimu za nesmetanu slobodu izražavanja i nezavisnost medija, ukljucujuci i pojacavanje napora na istražuju slucajeve pretnji, zastrašivanja i nasilja nad novinarima- navodi se u zaključima.

Savet EU zakljucuje i da Srbija treba da nastavi da obraca posebnu pažnju na puno poštovanje osnovnih prava, ukljucujuci zaštitu najugroženijih grupa i manjinskih zajednica, ali i da osigura pravilno funkcionisanje demokratskih institucija.

Konstatuje se da su tokom opštih izbora 21. juna 2020. godine poštovane osnovne solobode, ali i da je izbor birača bio je ogranicen ogromnom prednošću vladajuće stranke i promocijom vladinih politika od strane vecine glavnih medija kao i zbog bojkota brojnih opozicionih stranaka.

U tom kontekstu, sprske valsti se pozivaju da nastave transparentan i inkluzivan dijalog sa politickim strankama i drugim zainteresovovanim stranama uoci sledecih izbora i u cilju postizanje širokog medupartijskog i društvenog konsenzusa o reformama povezanim sa EU.

U pogledu ekonomskih reformi, Savet EU konstatuje kontinuirani napredak postignut u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije.

Dodaje se i potreba da Srbija uskladi svoju trgovinsku i energetsku politiku sa pravnom tekovinom EU, posebno u pogledu gasa.

U nacrtu zakljucaka Saveta EU, pozdravlalja se” kontinuirano aktivno ucešce i doprinos Srbije misijama i operacijama u okviru Zajednicke bezbednosne i odbrambene politike”, ali i ponavlja potreba da Srbija pojaca svoje napore u cilju postepenog uskladivanja sa zajednickom spoljnom i bezbednosnom politikom, ali i viznom politikom EU.

Zemlje clanice EU pozdravljaju zoivljavanje dijaloga Beograda Prištine i iznosi ocekivanje da se svi do sada postignuti dogovori primene i poštuju, a da ce Srbija nastaviti da ucestvuje u dijalogu u dobroj nameri i u duhu kompromisa za postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujuceg sporazuma u skladu sa medunarodnim pravom i pravnom tekovinom EU.

-Ovaj sporazum treba da se odnosi na sve otvorena pitanja i doprinose regionalnoj stabilnosti. Ovo je presudno kako bi Srbija i Kosovo mogli napredovati na njihovim evropskim putevima, navodi se u tekstu.

Savet EU svoje zakljcke završava fokusom na pozitivnom nastavku posvecenosti Srbije odnosima u redionu, podsticanju saradnje i jacanja dobrosusedsnkh odnosa.

Zemlje clanice EU bi zakljucke o Srbiji i drugim partnerima sa Zapadnog Blkna, trebalo da usvoje do kraja decembra najverovatnije psianom procedurom, zbog nemogucnosti fizickog sastanka ministra opštih poslova EU.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.