OVAJ NOVI TALAS KOVIDA POGODIO JE BRZO: Zvanično POČEO 4 TALAS, uvodi se zaoštravanje mera i NIKAD VEĆE restrikcije
Korona u Kini, Foto: EPA/Stephanie Lecocq

korona udar!

OVAJ NOVI TALAS KOVIDA POGODIO JE BRZO: Zvanično POČEO 4 TALAS, uvodi se zaoštravanje mera i NIKAD VEĆE restrikcije

Hongkong zaoštrava restrikcije zbog četvrtog talasa zaraze korona virusom

Objavljeno: 14:38h

Hongkonške vlasti uvele su danas nove restrikcije za 7,5 miliona stanovnika te bivše britanske kolonije u nastojanju da zaustave širenje četvrtog talasa epidemije korona virusa.

Honkong, poluautonomna oblast na jugu Kine, od početka godine prolazi naizmenično kroz jače ili slabije restrikcije koje su se pokazale efikasnim u zaustavljanju skoka broja slučajeva korona virusa.

Grad koji zbog gustine naseljenosti strahuje od rasprostranjene epidemije od početka godine je zabeležio nešto više od 6.000 slučajeva zaraženih korona virusom, i 109 umrlih.

Medjutim broj novih slučajeva zaraze poslednjih dana je počeo da prelazi 100 dnevno pre svega zbog velikog žarišta zaraze vezanog za plesne klubove u gradu.

Zato je doneta odluka da se zaoštre rekstrikcije poput onih donetih proletos i letos za vreme drugog i trećeg talasa epidemije.

"Ovaj novi talas Kovida-19 pogodio je Hongkong jako brzo", rekla je novinarima šefica vlade Hongkonga Keri Lam, najavljujući niz restrikcija koje stupaju na snagu u sredu.

Državni službenici Hongkonga, njih 170 hiljada, treba da rade od kuće sem ako nisu na funkcijama ocenjenim kao neophodne, a Lam je pozvala i privatne firme da podstaknu svoje zaposlene da i oni rade od kuće.

U javnosti ne može biti okupljanja od preko dve osobe, do sada je bilo ne više od četiri, u restoranima za stolom ne može da sedi više od dvoje ljudi.

Škole, barovi i diskoteke već su ranije dobile nalog za zatvaranje. Nove restrikcije uključuju sada većinu sala za predstave, kao i karaoki klubove i zabavne parkove.

Vlasti predvidjaju povećanje novčanih kazni zbog nepoštovanja propisa socijalnog distanciranja koje su sada 2.000 honkonških dolara, odnosno 215 evra. Biće otvoren zeleni broj na koji stanovnici mogu da prijave moguće kršenje propisa.

Policija će takodje aktivnije tragati za prekršiocima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.