PROCURELI ŠOKANTNI NOVI DETALJI O ATENTATU NA IRANSKOG NAUČNIKA: Ovo je kao iz filmova o DŽEMSU BONDU!
Iranska zastava, Foto: Profimedia

ubistvo naučnika

PROCURELI ŠOKANTNI NOVI DETALJI O ATENTATU NA IRANSKOG NAUČNIKA: Ovo je kao iz filmova o DŽEMSU BONDU!

U jednom trenutku on je začuo nešto što je zvučalo kao da meci udaraju u automobil, nakon čega je izašao da utvrdi o čemu je reč.

Objavljeno:

Iranski nuklearni naučnik Mohsen Fehrizad ubijen je mitraljezom kojim je daljinski upravljano iz vozila, javila je poluzvanična novinska agencija "Fars".

Iranski zvaničnici okrivljuju Izrael za ubistvo Fehrizada i obećavaju osvetu. Međutim, postoje različite verzije o tome kako se napad na glavnog iranskog nuklearnog naučnika odigrao.

Prema izveštaju agencije Fars, Fehrizad je putovao sa ženom u neprobojnom automobilu. Uz njega su išla tri vozila u kojem su bili pripadnici beubednosnih službi.

U jednom trenutku on je začuo nešto što je zvučalo kao da meci udaraju u automobil, nakon čega je izašao da utvrdi o čemu je reč.

Kada je izašao iz vozila, mitrljez kojim je daljinski upravljano je otvorio vatru iz automobila "nisan" koji je bio parkiran na udaljenosti od oko 150 metara.

Fehrizad je pogođen najmanje tri puta, javila je agencija Fars. Jedan od telohranitelja je takođe pogođen. Posle pucnjave, "nisan" je eksplodirao. Napad je trajao oko tri minuta.

Si-En-En, koji je preno vest, ističe da ne može da potvrdi verziju događaja koju je navela agencija Fars.

Drugi izveštaji

Iranska studentska novinska agencija (ISNA) takođe je javila da je na Fehrizadov automobil otvorena vatra, nakog čega je došlo do nove pucnjave i eksplozije. Oni su citiriali iranskog ministra odbrane.

"Prema izveštajima od članova njegovog obezbeđenja Fehrizadov automobil je prvo bio na udaru vatre, nakon čega je otvorena vatra i iz automobila u blizini", naveo je .

Iranska državna televizija je međutim javila da je prvo došlo do eksplozije, a da je onda otvorena vatra od strane napadača.

Iran je i ranije optuživao Izrael za ubistvo nekoliko iranskih nuklearnih naučnika, počev od 2010. godine.

Posle ubistva nuklearnog naučnika, Iranci se suočavaju sa novim osećajem ranjivosti i mučnom raspravom o tome kako odgovoriti u delikatnom trenutku.

Rojters dodaje da su iranski zvaničnici svesni političkih i vojnih posledica ukoliko napadnu Izrael, a takođe bi takav akt zakomplikovao napor izabranog predsednika SAD Džoa Bajdena da poboljša odnose sa Iranom kada bude preuzeo funkciju 20. januara.

Zapadne obaveštajne agencije videle su Fehrizada kao vodećeg stručnjaka u tajnom iranskom nuklearnom programu. Diplomate su ga često nazivale "ocem iranske bombe".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Rts.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.