BRITANKA NE SME DA SE VRATI U SVOJU ZEMLJU! Kao mala uradila je OVO, a sada joj ne daju da pređe GRANICU!
Islamska država, Foto: Youtube

velika britanija

BRITANKA NE SME DA SE VRATI U SVOJU ZEMLJU! Kao mala uradila je OVO, a sada joj ne daju da pređe GRANICU!

U Siriji se udala za borca Islamske države te je živela u Raki, prestonici samoprozvanog kalifata džihadističke grupe.

Objavljeno:

Velika Britanija ne dozvoljava povratak svojoj državljanki koja se kao devojčica pridružila Islamskoj državi

Britanka koja se u srednjoj školi pridružila Islamskoj državi u Siriji ne sme se vratiti u Britaniju kako bi pravno osporila odluku vlade o oduzimanju državljanstva zbog bezbednosnog rizika, rečeno je u ponedeljak na najvišem britanskom sudu.

Šamima Begum, poreklom iz Bangladeša, napustila je London 2015. kad je imala 15 godina pa s dve prijateljice iz škole otputovala u Siriju putem Turske.

U Siriji se udala za borca Islamske države te je živela u Raki, prestonici samoprozvanog kalifata džihadističke grupe. Tamo je ostala četiri godine dok nije pronađena u pritvoreničkom kampu. Otkad je napustila Britaniju, rodila je troje djece, ali sve troje u međuvremenu je umrlo.

Britansko ministarstvo unutrašnjih poslova u julu joj je oduzelo državljanstvo, ali žalbeni sud je jednoglasno odlučio da Begum, danas 21-godišnjakinja, ima pravo da se žali na tu odluku ako joj se doozvoli povratak u Britaniju.

Advokat britanske vlade Džejms Idi na Vrhovnom sudu je kazao da su obaveštajne agencije zaključile da su oni koji su sarađivali s Islamskom državom ozbiljna pretnja nacionalnoj bezbednosti, što opravdava oduzimanje državljanstva.

Slučaj Begum tema je žestokih rasprava u Britaniji. S jedne strane su oni koji tvrde da je ona samim pridruživanjem Islamskoj državi odbacila svoje državljanstvo, a s druge oni koji smatraju da joj se ono treba vratiti i potom suditi u Britaniji.

Saslušanje na Vrhovnom sudu trajaće dva dana, a odluka će biti objavljena kasnijeg datuma.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbijadanas.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.