EVROPSKA UNIJA OBJAVILA KAKO ĆE SE DISTRIBUIRATI VAKCINE PROTIV KORONE: Zna se i koje DRŽAVE imaju PREDNOST!
Onda zemlje članice mogu da počnu da naručuju vakcine, Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

koronavirus

EVROPSKA UNIJA OBJAVILA KAKO ĆE SE DISTRIBUIRATI VAKCINE PROTIV KORONE: Zna se i koje DRŽAVE imaju PREDNOST!

Povodom najava nekih zemalja članica o različitim treminima za početak vakcinacije

Objavljeno:

Evropska komisija pregovora sa proizvođaćima potencijalnih vakcina portiv Kovid19 "u ime cele EU", i nema "paralelnih pregovora zemalja članica sa farmaceutskim kompanijama", kažžu u Briselu.

Povodom najava nekih zemalja članica o različitim treminima za početak vakcinacije protiv Kovid 19, u EK naglašavaju da će vakcine biti dostupne svim zemlja članicama u isto vreme i pod istim uslovima.

"EU zajedno pregovara sa kompanijama koje razvijaju vakcine i zakjučujemo zajednički ugovor s njima. Kada vakcina dobije 'zeleno svetlo' i autorizaciju Evropske agencije za lekove, onda zemlje članice mogu da počnu da naručuju vakcine", kažže portparol Komisije Stefan de Kersmeker.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je da će se prve autorizacije za vakcine protiv Kovid19 za upotrebu na teritoriji EU dati do kraja decembra 2020. godine.

Istovremeno, u EK kažžu da nisu u mogućnosti da definišu koliko brzo će se nakon autorizacije vakcine vakcine naći u prodaji.

"Kada će se tačno vakcine naći na tržištu i biti spremne za kupovinu zavisi od procedura, ali mi pokušavamo da radimo što je brže moguće imajući u vidu bezbednosne preporuke", navode u Komisiji.

U Briselu navode da nakon što Evropska agencija za lekove da ”zeleno svetlo” u drugoj polovini decembra, Komsija mora da da svoju dozvolu za stavljanje vakcina na tržište EU.

U okviru EU stretegije vakcinacije, u Briselu insistiraju da se za potrebe zemalja članica pregovara sa farmaceutskim kompanijama koje će svoju vakcinu proizvoditi na teritoriji Evrope.

Naglašava se da će sve zemlje članice u isto vreme i pod istim uslovima dobiti odobrene vakcine koje, po potrebi, mogu da podele i trećim držžavama na osnovu bilateralnih sporazuma.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.