POZNATO JE KO ĆE BITI NAJMOĆNIJI ČLANOVI BAJDENOVOG TIMA: Ime OVE ŽENE niko nije očekivao na SPISKU, a BITNA je!
Poznati su po tome što su Trampovu politiku "Amerika prvo" kritikovali uz obrazloženje da izoluje Ameriku, Foto: Printscreen

NOVITETI

POZNATO JE KO ĆE BITI NAJMOĆNIJI ČLANOVI BAJDENOVOG TIMA: Ime OVE ŽENE niko nije očekivao na SPISKU, a BITNA je!

Blinken i Salivan su dobri prijatelji koji dele političke poglede

Objavljeno:

Novoizabrani američki predsednik Džo Bajden odabrao je svog dugogodišnjeg bliskog saradnika zaduženog za spoljnopolitička pitanja Entonija Blinkena, čoveka koji se zalaže za globalna savezništva, za budućeg državnog sekretara, a očekuje se da će na mesto savetnika za nacionalnu bezbednost imenovati Džeka Salivana.

Blinken (58) je započeo svoju karijeru u američkom Stejt departmentu u vreme administracije predsednika Bila Klintona, a tokom Obamine administracije bio je na funkciji zamenika državnog sekretara.

foto: Profimedia

Džek Saliven (43), kandidat za poziciju savetnika za nacionalnu bezbednost novoizabranog američkog predsednika takođe je iskusan, dugogodišnji Bajdenov saradnik za pitanja nacionalne bezbednosti, koji je u vreme dok je Hilari Klinton bila na čelu Stejt departmenta bio na položaju načelnika odeljenja za strateška pitanja i planiranje.

Blinken i Salivan su dobri prijatelji koji dele političke poglede i smatraju se Bajdenovim trustom mozgova i njegovim predstavnicima za spoljnopolitička pitanja.

Poznati su po tome što su Trampovu politiku "Amerika prvo" kritikovali uz obrazloženje da izoluje Ameriku i stvara pogodnosti i vakum koji odgovaraju američkim protivnicima.

Očekuje se da će Bajden na mesto američke ambasadorke u UN imenovati iskusnu Lindu Tomas-Grinfild (68), Afroamerikanku i veteranku sa 35-godišnjim iskustvom u domenu inostranih poslova.

Osim toga, upućeni vašingtonski izvor Njujork Tajmsa tvrdi da Bajden planira da funkciju ambasadora SAD pri UN vrati i na nivo stalnog člana predsedničkog kabineta, što je, po dolasku na vlast, ukinuo aktuelni predsednik Tramp, a čime bi buduća ambasadorka SAD pri UN Linda Tomas-Grinfild postala članica saveta za nacionalnu bezbednost.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.