KARANTIN NE POMAŽE? Stručnjaci dokazali novu, a JEZIVU STVAR, SAD JE VREME ZA PANIKU!
Foto: EPA/JAMES ROSS

istraživenje

KARANTIN NE POMAŽE? Stručnjaci dokazali novu, a JEZIVU STVAR, SAD JE VREME ZA PANIKU!

Zaključili su da mortalitet od korone najviše zavisi od geografskog položaja zemlje, očekivanog života, javnog zdravlja, ekonomskog statusa i životne sredine

Objavljeno:

U četvrtak je objavljeno novo istraživanje koje istražuje koji svi faktori i koliko utiču na smrtnost od korone širom sveta.

Pet francuskih naučnika sa univerziteta u Parizu i Tuluzu analizirala je sve zemlje koje su prijavile najmanje 10 smrtnih slučajeva u prvih osam meseci pandemije i uporedile njihovu smrt na milion stanovnika sa svim ostalim pokazateljima u tim zemljama - iz ekonomske, socijalne i zdravstvene slike nacije na mere uvedene protiv kovida.

Zaključili su da mortalitet od korone najviše zavisi od geografskog položaja zemlje, očekivanog života, javnog zdravlja, ekonomskog statusa i životne sredine (temperature).

- Ozbiljnost mera za borbu protiv pandemije, uključujući zaključavanje, nije povezana sa stopom smrtnosti - navodi se u studiji.

- Zemlje koje su već iskusile stagnaciju ili smanjenje očekivanog životnog veka, sa visokim prihodima i stopom nezaraznih bolesti, plaćaju najveću cenu korone. Ovaj teret nije ublažen strožim javnim odlukama o merama. Inherentni faktori su unapred odredili smrtnost od kovid-19: strategije prevencije povećanjem otpornosti stanovništva na bolju fizičku spremnost i imunitet - zaključuju oni.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Liberal)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.