OTKRIVENA VELIKA TAJNA VEZANA ZA HIRURŠKE MASKE: Ovo nismo znali a sve vreme nam je bilo pred nosom!
Foto: Ana Paunković

VAŽNO!

OTKRIVENA VELIKA TAJNA VEZANA ZA HIRURŠKE MASKE: Ovo nismo znali a sve vreme nam je bilo pred nosom!

Zdravstvene vlasti kažu da se najrasprostranjenije oružje protiv COVID-a - hirurške maske - moraju baciti nakon jednokratne upotrebe, ali zabrinutost za okoliš tera neke naučnike da preispitaju u ovu preporuku.

Objavljeno:

Kako se koronavirus i dalje širi, maske su postale obavezne na mnogim mestima. Ali troškovi su postali problem, kao i činjenica da toliko plastičnih maski za jednokratnu upotrebu završava u vodenim putevima i okeanima.

Jedna od alternativa su maske za višekratnu upotrebu, ali mnogi ljudi više vole hirurške maske za jednokratnu upotrebu, jer su lakše i pojedinačno jeftinije.

„Medicinske maske su samo za jednokratnu upotrebu“, rekla je Svetska zdravstvena organizacija. „Bacite masku odmah, po mogućnosti u zatvorenu kantu.“

Ali u kontekstu nestašice tokom prvog talasa pandemije COVID-19, SZO je u aprilskom izveštaju dozvolila ponovnu upotrebu dekontaminiranih maski za jednokratnu upotrebu kada je postojao „kritični nedostatak OZO (lična zaštitna oprema) ili nedostatak OZO“. Američka uprava za hranu i lekove (FDA) dozvoljeno - u vanrednim okolnostima - parama vodonik-peroksida da dekontaminiraju maske N95 koje nose zdravstveni radnici. Ostale metode čišćenja maski za jednokratnu upotrebu uključuju izlaganje visokim temperaturama ili ultraljubičastom zračenju.

Ali ove metode nisu baš pogodne za ljude kod kuće, rekao je francuski mikrobiolog i član Adiosa Corone Denis Corpet.

Adios Corona - grupa naučnika koja javnosti pruža informacije o COVID-19 - preporučuje „stavljanje maske u papirnu kovertu sa jasno označenim datumom koji nećete dodirnuti sedam dana“.

"Nekoliko naučnih studija pokazuje da su gotovo svi virusi mrtvi na maski nakon sedam dana", rekao je Corpet.

Studija objavljena u časopisu The Lancet otkrila je da se samo 0,1 odsto virusa na spoljnoj površini maske i dalje može otkriti nakon sedam dana. Ova metoda, međutim, nije pogodna za zdravstvene radnike izložene visokim virusnim opterećenjima.

foto: Print Screen Youtube

Peter Tsai, pronalazač elektrostatički nabijenog filtarskog materijala za N95 maske, slaže se sa sedmodnevnom metodom. Ali predlaže upotrebu upotrebljenih maski na otvorenom sedam dana pre ponovne upotrebe, ciklus za koji kaže da se može ponoviti pet do deset puta.

Maske za jednokratnu upotrebu takođe se mogu staviti u rernu, rekao je Tsai za AFP, idealno na temperaturi između 70 i 75 stepeni Celzijusa - ne previsoke da bi se izbeglo sagorevanje plastike, ali dovoljno vruće da ubije virus.

Ali pranje u mašini za pranje veša nije dobra ideja.

„Pranje bez deterdženta možda neće isprati virus“, rekao je Tsai. „A pranje deterdžentom izbrisaće (elektrostatičke) naboje“, umanjujući njegovu efikasnost.

Francuska grupa za prava potrošača UFC-Kue Choisir oprala je hirurške maske na 60 ° C, stavila ih u sušaru i peglala. Posle 10 takvih ciklusa, maske su nastavile da filtriraju najmanje 90 procenata čestica od 3 mikrona.

„Pored blagog filcanja, oprane hirurške maske bile su barem podjednako efikasne kao i najbolje platnene maske“, izvestio je prošle nedelje UFC-Kue Choisir.

„Kao donji veš“ Istraživač Philippe Vroman sa francuskog Univerziteta inženjerstva Ensait došao je do istog zaključka.

Posle pet pranja, „praktično ne postoje razlike (filtracije) za čestice od 3 mikrona“, rekao je Vroman, na osnovu preliminarnih rezultata koji, primećujemo, još uvek nisu objavljeni u recenziranom naučnom časopisu.

"I radije bih mijenjao maske svaka četiri sata i prao ih, nego da ih nosim nekoliko dana zaredom kao neki ljudi. To je pomalo poput donjeg rublja", rekao je, prenosi Radio Sarajevo.

Međutim, ne slažu se svi naučnici sa ovim predlogom.

„Pranje maske kod kuće moglo bi prouzrokovati sekundarnu kontaminaciju i proširiti virus ako pranje nije pravilno postavljeno“, rekao je Kaiming Ie, šef odseka za biomedicinsko inženjerstvo na Univerzitetu Binghamton u Njujorku.

Dok se ne objavi više istraživanja, zvanični saveti zdravstvenih vlasti neće se promeniti: „Hirurške maske za jednokratnu upotrebu moraju se baciti u kantu za smeće“, rekao je francuski zdravstveni organ SBS, ali je napomenuo da je u toku još studija.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.