U OVOJ ZEMLJI NAROD NE FERMA KORONU: Zato su sada saznali vest koja ih je PRENERAZILA!
Meksiko, ilustracija, Foto: Printscreen

stravično

U OVOJ ZEMLJI NAROD NE FERMA KORONU: Zato su sada saznali vest koja ih je PRENERAZILA!

Broj obolelih popeo se na 1.025.969

Objavljeno:

U Meksiku je registrovano 6.426 novoobolelih od koronavirusa, a 719 ljudi je umrlo, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja. Sa 100.823 potvrdjenih smrtnih slučajeva od kovida-19, Meksiko je četvrta zemlja po broju umrlih, posle Sjedinjenih Američkih Država, Brazila i Indije.

Broj obolelih popeo se na 1.025.969.

Dan nakon što je Meksiko prešao granicu od 100.000 zvanično registrovanih smrtnih slučajeva od kovida-19, i predsednik države i gradonačelnik glavnog grada suočavaju se sa kritikama zbog odgovora na epidemiju.

Smatra se da je broj umrlih daleko veći.

Krajem oktobra, vladina studija je otkrila je da je ukupno oko 140.000 smrtnih slučajeva ove godine verovatno povezano novom koronavirusu.

Zvaničnici se slažu da je i broj zaraženih verovatno mnogo veći zbog niskog nivoa testiranja.

Predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je u petak ocenio da su kritike pandemijske politike države politički napadi i uporedio kritičare sa “lešinarima”.

Njegova administracija sumnja da nošenje maski ima efekta, predsednik je gotovo nikada ne nosi, i brani politiku niske stope testiranja.

“Zašto se menjati? Samo zato što se onima koji su krali i pljačkali ne svidja ono što radimo ili ne vole da nas vide na vlasti”, rekao je.

Pomoćnik ministra zdravlja Hugo Lopez-Gejtel kritikovao je medije zbog podizanja tenzija. On je odbacio kritike o verodostojnosti vladinih podataka o broju umrlih i davanju kontradiktornih saveta o korišćenju maski za lice i umanjivanju važnosti testiranja.

“Epidemija je sama po sebi užasna, ne morate je dodatno dramatizovati”, rekao je Gejtel, ističući da su se neki mediji fokusirali na broj smrtnih slučajeva da bi prodali novine ili izazvali “političku konfrontaciju”.

“Po mom mišljenju, objavljivanje statistike na naslovnu straniu ne pomaže mnogo”, rekao je.

“Takodje mi se čini da ne poštuje ljude koji su umrli i njihove porodice”, dodao je.

Meksiko je podeljen po pitanju pandemije, dok neke ljude ona uopšte ne zabrinjava i ne nose maske, drugi su toliko preplašeni da premiru od straha na prvi znak kratkog daha. Meksiko testira samo ljude sa ozbiljnim simptomima i obavio je samo oko 2,5 miliona testova u zemlji od 130 miliona stanovnika.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.