OPŠTI HAOS U IZRAELU: Ovo se upravo desilo, i o tome se ĆUTI!
Izrael, ilustracija, Foto: EPA/ATEF SAFADI

NEREDI

OPŠTI HAOS U IZRAELU: Ovo se upravo desilo, i o tome se ĆUTI!

Tom izgradnjom nastaviće se odvajanje istočnog Jerusalima od obližnjeg palestinskog grada Vitlejema i južnog dela okupirane Zapadne obale

Objavljeno:

Pedesetak izraelskih demonstranata vikalo je danas na grupu evropskih diplomata tokom obilaska mesta na kome se planira izgradnja domova za Jevreje u istočnom Jerusalimu, čime će se još više otežati osnivanje plestinske države, a moglo bi da izazove gnev nove administracije SAD.

Diplomate su došle u Givat Hamatos u istočnom Jerusalimu da izraze svoj protest dan pošto su vlasti Izraela objavile tendere za izgradju više od 1.200 novih domova.

Tom izgradnjom nastaviće se odvajanje istočnog Jerusalima od obližnjeg palestinskog grada Vitlejema i južnog dela okupirane Zapadne obale.

Dočekali su ih izraelski desničari mašući izraelskim zastavama i uzvikujući "EU neka te je sramota", toliko glasno da članovi delegacije nisu mogili da daju javne izjave i morali su da odu u drugi deo grada.

Sven Kun fon Burgsdorf (Sven Kuhn von Burgsdorf), predstavnik EU na palestinskim teritorijama, je rekao da planirano širenje jevrejskog naselja "odaje nekim posmatračima utisak" da Izrael teži "stvaranju činjenica na terenu" pre nego što novoizabrani predsednik SAD Džozef Bajden preuzme dužnost u januaru.

"Veoma je važno da se pokaže jedinstvo u medjunarodnoj zajednici da svaki takav projekat, svaka takva izgradnja koja je nelegalna po medjunarodnom pravu ne može da se nastavi", rekao je on.

Palestinci žele da u njihovoj budućoj državi bude istočni Jerusalim i Zapadna obala, teritorije koje je Izrael osvojio u ratu 1967. i smatraju jevrejska naseja glavnom preprekom miru.

Skoro 500.000 jevrejskih naseljenika sada živi na Zapadnoj obali i više od 220.000 ih stanuje u istočnom Jerusalimu pa Palestinci kažu da ubrzano nestaju šanse za osnivanje njihove države.

Izrael već dugo odbacuje kritike zbog širenja jevrejskih naselja, ali odluka da se gradi u Givat Hamatosu bi mogla da izazove napetost u odnosima sa Bajdenom koji se protivi širenju jevrejskih naselja i nada se obnovi pregovora o rešenju sukoba po modelu dve države, odnosno stvaranju nezavisne Palestine uz Izrael.

Predsednik SAD Donald Tramp je zdušno podržavao Izrael i odustao od decenijskog stava svoje zemlje da su jevrejska naselja nelegitimna.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.