PREMINUO ŠEF DIPLOMATIJE! Poznat je po sarkazmu i VELIKOM SUKOBU SA VAŠINGTONOM
Valid Mualem, Foto: Printscreen Youtube

tuga

PREMINUO ŠEF DIPLOMATIJE! Poznat je po sarkazmu i VELIKOM SUKOBU SA VAŠINGTONOM

On se poslednji put pojavio u javnosti u četvrtak i petak povodom konferencije koju je Sirija organizovala o povratku miliona izbeglica koji su napustili zemlju zbog oružanih sukoba.

Objavljeno:

Sirijski ministar spoljnih poslova Valid Mualem umro je jutros u 80. godini, objavila je sirijska vlada ne navodeći uzrok smrti.

Mualem, Šef diplomatije od 2006. godine je bio na tom položaju i kada je izbio sirijski sukob 2011. Kao čvrsta podrška vlasti Bašara al Asada bio je i ogledalo režima u svetu. Mualem je bio poznat po svom sarkazmu i oštrim kritikama zapadnih zemalja, neprestano je govorio da je rat koji pustoši njegovu zemlju "posledica strane vere".

U leto 2011, samo nekoliko meseci posle početka sirijskog sukoba, Vašington mu je uveo sankcije optužujući ga da ponavlja staru pesmu o međunarodnoj zaveri nastojeći da prikrije užasne akcije sirijskog režima.

On se poslednji put pojavio u javnosti u četvrtak i petak povodom konferencije koju je Sirija organizovala o povratku miliona izbeglica koji su napustili zemlju zbog oružanih sukoba. Fizički je izgledao slabo i dvoje ljudi mu je pomagalo da uđe u salu.

Vlada je jutros "s tugom" objavila vest o smrti "veterana diplomatije" koji je poznat po svojim "časnim patriotskim stavovima", prema saopštenju koje je prenela zvanična novinska agencija Sana.

Sahrana će biti danas popodne u Damasku gde je rođen, navela je agencija.

Mualem je takođe bio vicepremijer. Bio je ambasador u Vašingtonu od 1990. do 1999, prema navodima agenciije Sana.

Diplomatsku karijeru obavljao je u Saudijskoj Arabiji, Španiji i Engleskoj, a imenovan je za sirijskog ambasadora u Rumuniji 1975. godine. Bio je oženjen i imao troje dece, autor je četiri istorijska dela.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.