HITNO SE OGLASILA AUSTRIJSKA VLADA: Ovo je novo SAOPŠTENJE!
Austrija, ilustracija, Foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

oštre mere

HITNO SE OGLASILA AUSTRIJSKA VLADA: Ovo je novo SAOPŠTENJE!

U Austriji je trenutno na snazi policijski čas od 20 do šest sati ujutru, a za sada nije poznato da li će on biti proširen

Objavljeno:

Austrijska vlada saopštiće u subotu posle podne nove mere koje se uvode u cilju sprečavanja daljeg širenja korona virusa, a one će biti pooštravanje aktuelnog "zaključavanja".

Pošto aktuelno "blago zaključavanje" - zatvaranje gastronomije i zabrana održavanja manifestacija - nije donelo željene rezultate, vlada ide na pooštravanje mera kako bi sprečila kolaps zdravstvenog sistema.

Odbor za praćenje mera i razvitka pandemije je, kako javljaju austrijski mediji, još u četvrtak preporučio prelazak na tzv. "tvrdi lokdaun", koji uključuje zatvaranje objekata maloprodaje koji nisu presudni za temeljno snabdevanje građana, kao i objekte uslužnih delatnosti.

Iako se proteklih dana vodila burna debata doneta je, očigledno, odluka o zatvaranju škola i potpunog prelaska na učenje na daljinu, od čega bi mogli biti izuzeti samo obdaništa i eventualno prvi razredi osnovne škole.

Na tome je insistirao austrijski kancelar Sebastijan Kurc, dok su ministar obrazovanja Hajnc Fasman i koalicioni partner Zeleni tražili da se roditeljima prepusti donošenje odluke da li će decu slati u školu ili se izjasniti za učenje od kuće.

Prodavnice, prema aktuelnim saznanjima, ostaće otvorene, jer bi novo zatvaranje trgovine moglo voditi, kako upozoravaju eksperti, do privrednog kolapsa.

Međutim, tržni centri, u kojima se okuplja masa ljudi, verovatno će morati da se zatvore.

Kada je reč o uslužnim delatnostima u kojima je neizbežna bliskost, poput kozmetičkih salona, salona za masažu, moraće da zatvore svoja vrata, a još je neizvesno da li će to važiti i za frizere.

Još nije poznato da li će doći do proširenja policijskog časa, koji trenutno važi od 20 do 6 sati ujutro.

Međutim, planirano je dalje ograničavanje kontakata, te će biti omogućen kontakt samo sa još jednom osobom, umesto sa još jednim domaćinstvom, što je mera koja je trenutno na snazi.

Detalji novih mera danas će biti detaljno dogovarani.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.