ISPLIVALA INFORMACIJA O VAKCINI KOJU NIKO NE SME DA SAZNA: Još jedan šok!
Vakcina i njena cena, Foto: EPA/RUNGROJ YONGRIT, Ilustracija

evropska komisija

ISPLIVALA INFORMACIJA O VAKCINI KOJU NIKO NE SME DA SAZNA: Još jedan šok!

Cena vakcine nije javno dostupna informacija!

Objavljeno:

Evropska komisija kaže da ne može da otkriva cenu po kojoj se nabavljaju potencijalne vakcine protiv Kovid 19 jer je u pitanju princip koji se primenjuje na komercijalne pregovore i štiti proces tenderske nabavke.

"Cena vakcine je deo potpisanih ugovora između Komisije i kompanija, ali ova informacije nije javna", kaže portaprol EK Erik Mamer.

Mamer objaćanja da su, dok traju pregovori o komercijalnim ugovorima i to sa više sa više kompanija, informacije od poverljivog značaja kako ne bi uticale na ishod pregovora.

Dodaje se da je poverljivost ovakvih dokumenta "standardna procedura" koju primenjuju farmaceutske kompanije u potpisivanju ugovora sa svim zemljma.

"Nisu u pitanju samo ugovorno komercijalni interesi, već moramo biti i oprezni da tokom pregovora ne dozvolimo kompanijama da biraju najbolje uslove", kaže evropska komesarka za zdravlje Stela Kirijakides.

Evropska komisija odobrila je do sada četiri ugovora o nabavci vakcina.

Pored odobrenog ugovora sa kompanijom "Fajzer", Evropska komisija do sada je potisala ugovore o nabavci vakcina sa faramceutskim kućama "Astra Zeneka", "Sanofi" i "Džonson i Džonson".

U Komisiji dodaju da se, u skladu sa EU strategijom vakcinacije, nabavka vakcina fokusira na proizvođače sa teritorije Evrope.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.