Ovo niste još nigde mogli da pročitate: Otkriven način na koji je nastala Islamska država! (FOTO) (GIF)
Foto: Fonet

ZLOUPOTREBA VERE

Ovo niste još nigde mogli da pročitate: Otkriven način na koji je nastala Islamska država! (FOTO) (GIF)

Mnogi od njih samo sa ciljem da se bore protiv Bašara al Asada i pomognu pobunjenicima, ali su kasnije postali teroristi.
Objavljeno: 15:51h

O tome šta se dešava u terorističkoj organizaciji koja se proglasila za kalifat zapadni mediji su uglavnom saznavali od bivših zarobljenika. Ovog puta, jedan član Islamske države u intervjuu za “Foreign Policy” ispričao je kako je ona nastala.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Abu Ahmad, operativac Islamske države iz Sirije, nije se dvoumio oko toga da li će se boriti protiv režima Bašara al Asada kada su 2011. počeli protesti.

- Sa uzbuđenjem smo posmatrali revolucije u Egiptu i Libiji, nadali smo se da vetar promena neće zaobići našu državu – rekao je on, prenosi Blitz.

Kada su demonstracije i sukobi prerasli u građanski rat 2012. godine, Ahmad je odlučio da uzme oružje u ruke i priključi se jednoj džihadističkoj grupi. Ta grupa se spajala sa drugima i 2013. godine postala dio Islamske države u Iraku kada se ona proširila u Siriju.

Abu Ahmad je i danas član Islamske države Iraka i Sirije (ISIS), ali je odlučio da govori o njoj jer se ne slaže sa svime što ona čini. Kako je rekao, privukla ga je ISI jer je bila najjača sunitska grupa u regionu. Međutim, razočarala ga je njena “ekstremnost” i nasilnost prema protivnicima.

foto: Reuters

Tu je upoznao mnoge džihadiste koji su došli iz Evrope, najviše iz Belgije i Holandije. Mnogi od njih su došli sa ciljem da se bore protv Bašara al Asada i pomognu pobunjenicima, ali su kasnije postali teroristi.

On se nadao da će IS ujediniti sve džihadiste, ali je njen nastanak zapravo doveo do podela među njima. Transformacija terorističke organizacije u kalifat počela je sredinom 2013. godine i Ahmad je bio na licu mesta. On je pet dana uzastopno viđao Abu Bakr-al Bagdadija kako se sastaje sa vodećim džihadistima iz Egipta, Čečenije, Libije i Sirije.

Bagdadi je 2004. godine boravio u zloglasnom američkom zatvoru Kamp Buka u Iraku zajedno sa mnogima osumnjičenim džihadistima koji će se kasnije priključiti terorističkim organizacijama.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.