ISLAMISTI SU GA SADA ZAPEČATILI! Austrija je ovo pametno odigrala, Kurc sa obećanjem stao pred javnost!
Kurc, Foto: Fonet

teroristi dobro potresli austriju

ISLAMISTI SU GA SADA ZAPEČATILI! Austrija je ovo pametno odigrala, Kurc sa obećanjem stao pred javnost!

Vlada Austrije usvojila paket mera za borbu protiv terorizma

Objavljeno: 12:47h

Austrijska vlada usvojila je danas paket mera za borbu protiv terorizma, koji je usmeren kako protiv terorista, odnosno osoba od kojih polazi opasnost po društvo i zemlju, tako i protiv političkog islama.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc je, nakon sednice, na konferenciji za štampu rekao, da je Austrija, pre nedelju dana bila suočena sa stravičnim terirističkim napadom, i da nije dovoljno samo da se žali za žrtvama, već preduzmu mere u cilju sprečavanja takvih napada.

"Posle napada sam obećao da ćemo sve zločince goniti I sve učiniti da zaštitimo naše građane. Juče sam u Parizu razgovarao sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, i učestvovao na videokonferenciji na kojoj su bili i nemačka kancelarka Angela Merkel, nizozemski premijer Mark Rute i vrh EU, i bili smo saglasni da je neophodno da se vodi odlučna borba protiv terorizma na evropskom nivou", preneo je on.

Kurc je dodao da mu je važno i da Austrija odlučno deluje protiv terorizma zbog čega je usvojen paket mera, koji ima dva cilja -dosledno delovanje protiv terorista i osoba koje ugrožavaju bezebdnost, odnosno protiv političkog islama koji je podloga za terorizam.

Podsetio je da trenutno iz Austrije ima više od 300 takozvanih stranih terorističkih boraca, koji su pošli da se bore na strani Islamske drzave, ili koji su u tome osujećeni.

"Na osnovu našeg zakona koje tretira članstvo u terorističkoj organizaciji kao krivično delo je moguće kažnjavati i samu nameru priključenja, što je dobro. OD 300 džihadista oko polovina je ubijena ili se nalazi i dalje na ratištu, a polovina se vratila u Austriju. Jedan deo onih koji su se vratili je u zatvoru, a drudi deo je izdržao zatvorsku kaznu", objasnio je on.

Pošto oni koji su izdržali kaznu i dalje predstavljaju opasnost, kao što je pokazao teroristički napad u Beču, bilo je potrebno preduzeti mere, ukazao je Kurc.

Tako je dogovoreno da se za džihadiste stvori ustanova sličan onih za psihičko poremećenje prestupnike, u kojoj će biti zatvoreni sve dok ne budu deradikalizovani.

Oni koji su nedavno pušteni iz zatvora biće elektronski nadzirani elektronskom nanogicom ili narukvicom, dodao je on.

Kurc je kazao da to jeste upliv u slobode građane, ali je to bilo neophodno kako bi se minimalizovala pretnja po stanovništvo.

Paket mera sadrži I oduzimanje državljanstva, kao I stvaranje drzavnog tužilaštva za borbu protiv terorizma.

Predviđena je I reforma Službe za borbu protiv terorizma i povećanje njihovog budžeta.

"U borbi protiv političkog islama ćemo uvesti krivično delo politički islam, kako bi delovali protiv onih koji nisu teroristi, ali koji stvaraju plodno tlo za terorizam " najavio je Kurc.

On je istakao da će biti uveden i registar imama, te da će biti sprovedene mere za sprečavanje finansiranja iz inostranstva.

Austrijski kancelar Verner Kogler rekao je da paket mera nije usmeren samo protiv islamskog terorizma, već i neonacističkog.

"Islamisti i neonacisti imaju isti cilj, a to je da podele naše društvo, destabilizuju solidarnost i jedinstvo", naglasio je on.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.