SENATOR I KONGRESMEN PRESUDILI TRAMPU! Dva "pokojnika" su se OSVETILA BIVŠEM PREDSEDNIKU u najvažnijem trenutku!
Donald Tramp, Foto: EPA-EFE/ JIM LO SCALZO / POOL

DONALD TRAMP

SENATOR I KONGRESMEN PRESUDILI TRAMPU! Dva "pokojnika" su se OSVETILA BIVŠEM PREDSEDNIKU u najvažnijem trenutku!

Luis je odlučio da preskoči Trampovu inauguraciju, tvrdeći da republikanac nije "legitimni predsednik“

Objavljeno:

Poznati ljubitelj raznoraznih teorija Donald Tramp verovatno će se i sam u dubini duše diviti poetskoj ironiji koja nije promakla korisnicima društvenih mreža. Ukratko, aktuelnom predsedniku reizbor visi o koncu posle neverovatnih obrta u dve savezne države koje su nekada u Kongresu predstavljala dvojica njegovih ljutih protivnika - Arizoniu i Džordžiji. Ova igra sudbine ima i "natprirodan obrt" u činjenici da su obojica odavno pokojni.

U petak ujutru je demokratski kandidat Džo Bajden u samom finišu brojanja glasova pretekao Trampa za nešto manje od hiljadu glasova u Džordžiji. Ostalo je još vrlo malo glasova da se prebroji, ali sve projekcije kažu da će na kraju Bajden odneti vrlo tesnu pobedu u ovoj državi koju demokrate nisu osvojile već skoro tri decenije.

Na putu do Bele kuće mu je stajala i Arizona, takođe jedan od republikanskih bastiona, koju je ranije uspeo da preokrene i u kojoj i dalje održava prednost.

To znači da bi poslednje eksere u sanduku Trampovog predsedništva mogle da zakucaju matične države senatora Džona Mekejna i kongresmena Džona Luisa, dvojice legendarhih poslanika koje je Tramp surovo napadao, pre i posle smrti, na opšti užaš vašingtonskog establišmenta.

"Skoro kao božanska intervencija", "prokletstvo sa onog sveta", "osveta pokojnika", samo su neki od komentara na društvenim mrežama. Objašnjenje ove ironije zapravo može biti jednostavno i nimalo "natprirodno" - obojica poslanika bila su vrlo uticajna i poštovana u svojim državama.

Mekejn i Arizona: Na tankom ledu zbog voljenog senatora

Deo Trampovog tima dugo je upozoravao da će se predsednik naći na tankom ledu u Arizoni zbog njegove istorije napada na senatora Mekejna, ratnog veterana koji je preživeo skoro šest godina mučenja i zarobljeništva u čuvenom vijetnamskom zatvoru "Hanoj Hiltonu", odbijajući da bude pušten pre svojih saboraca.

U očima javnosti Mekejn je prešao put od ratnog heroja do političke ikone. Kao senator izazivao je predsednike bez obzira na partijsku pripadnost, pa su se na njegovoj meti našli i Barak Obama i mlađi Džordž Buš.

Kada je Tramp došao na vlast Mekejnu je pripala nezahvalna uloga glavnog predsednikovog antagoniste. Njih dvojica su često dolazili u javne sukobe oko spoljne politike, posebno u pogledu Sirije, Rusije i Kine.

Tramp, koji često rutinski kleveta i republikance i demokrate koji mu se suprotstavljaju, nazvao je Mekejna "nekompetentnim." Ismevao je njegove godine u zarobljeništvu tvrdeći da on "ne može biti ratni heroj jer je bio zarobljen", dok Tramp ceni "ljude koji nisu bili zarobljeni".

Napadi nisu prestajali ni nakon što je Mekejn 2017. godine otkrio da boluje od tumora na mozgu, ali ni nakon njegove smrti naredne godine.

- Iskreno da vam kažem, nikad ga nisam preterano voleo. Mekejn nije završio posao za naše ratne veterane i oni to znaju - pričao je Tramp.

Inače, Mekejn je u testamentu tražio da mu Buš i Obama održe govore na sahrani, a da Tramp ne prisustvuje. Njegova udovica Sindi Mekejn otvoreno je podržala Bajdenovu kampanju.

Mekejn, koji dolazi iz duge vojne dinastije, bio je šestostruki senator Arizone. Tokom svojih mandata stekao je ogroman politički uticaj, a neposredan i oštar jezik doneli su mu popularnost kod naroda. Prezime Mekejn vremenom je postalo svojevrsan "brend" Arizone, nešto poput prezimena Buš uTeksasu.

Kada se sve ovo uzme u obzir, možda je malo manje iznenađenje to što je Arizona na putu da se "zaplavi" prvi put od 1948. godine.

Luis i Džordžija: "Ne" rasnim podelama

Neverovatan preokret koji se dogodio jutros u Džordžiji bio je posledica glasova pristiglih iz petog kongresnog okruga te države koji je decenijama predstavljao Džon Luis, čuveni borac za građanska prava.

Luis je mlađem delu američke javnosti poznat kao stariji i veoma liberalni afroamerički kongresmen, koji je u Predstavničkom domu proveo čak 17 uzastopnih mandata. Stariji Amerikanci sećaju ga se kao jednog od šest lidera pokreta za građanska prava Afroamerikanaca, zajedno sa Martinom Luterom Kingom. U čuvenom maršu od Selme do Montgomerija od policijskih snaga pretrpeo je batine koje su ga skoro usmrtile.

Luis je odlučio da preskoči Trampovu inauguraciju, tvrdeći da republikanac nije "legitimni predsednik“. To je isprovociralo prvi od bezbroj napada koje je Tramp uputio na njegov račun.

- Кongresmen Džon Luis trebalo bi da provede više vremena radeći na svom okrugu koji je u užasnom stanju i raspada se - tvitovao je Tramp.

Tramp je žestoko kritikovan zbog odbijanja da pohvali Luisa nakon njegove smrti u julu ove godine. U intervjuu u avgustu Tramp je upitan kako će se istorija sećati Luisa, na šta je on odgovorio: "Ne znam. Zaista ne znam. Nikad nisam upoznao Luisa".

Luis se smatra pionirom među crnim političarima, ali je na pitanje o njegovom nasleđu Tramp imao da kaže samo sledeće: "Niko nije više od mene učinio za prava Afroamerikanaca". Tramp je takođe odbio da se pokloni kovčegu Luisa koji je ležao Кapitol Hilu, a nije prisustvovao ni njegovoj sahrani u Atlanti.

Rasni nemiri koji su potresali Ameriku od maja bili su jedna od senki nadvijenih nad izbornom kampanjom. Ono za šta se Luis zalagao i borio celog života ponovo je bilo u centru pažnje američke i svetske javnosti, pa nikoga ne treba da čudi što je makar njegov okrug okrenuo leđa predsedniku koji je četiri godine proveo produbljujući rasne podele.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.