KO JE KAMALA HARIS? Prva žena na mestu potpredsednice SAD
Kamala Haris, Foto: AP

interesantno

KO JE KAMALA HARIS? Prva žena na mestu potpredsednice SAD

Senatorka iz Kalifornije Kamala Haris (56) je i prva "obojena" žena kandidovana za tu poziciju

Objavljeno:

Pobednik predsedničkih izbora u SAD je Džo Bajden, a na mestu potpredsecnice naći će se prvi put dama. Senatorka iz Kalifornije Kamala Haris (56) je i prva “obojena” žena kandidovana za tu poziciju.

Haris je senatorka iz Kalifornije, indijsko-jamajčanskog porekla, a mesecima je već slovila za favoritkinju u trci za potpredsedničku kandidaturu.

Poznata je po tome što se zalaže za reformu policije i podržala je zahteve demonstranata na protestima koji su počeli posle ubistva nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda 25. maja u Mineapolisu.

Bajden ju je kao “neustrašivog borca za prava malog čoveka, predstavio kao jednu od najboljih javnih službenica u državi”.

Zbog čega je bila Bajdenov pik

Američki mediji su ranije pisali koji su to razlozi zbog kojih je baš ona odabrana na ovu funkciju. Portal NPR navodi više razloga zbog kojih se Bajden odlučio za Haris.

Prvi je taj što nijedna obojena žena nije bila izabrana na to mesto i što će crni glasači, pre svega crne žene, koje su imale ključnu ulogu u izbori Bajdena za kandidata demokrata, sada takođe imati važnu ulogu.

Drugi razlog je što izbor Haris pokazuje da je Bajden spreman da sluša one koji se ne slažu ili su protiv njega, jer se i ona često suprotstavljala nekim njegovim stavovima.

Treći razlog je taj što američki predsednik Donald Tramp traži čime će da napadne Haris, što pokazuje i njegova izjava nakon što ju je Bajden nominovao, u kojoj je rekao da je mislio da je Haris “najzlobnija, najužasnija i puna nepoštovanja prema svima u Senatu” i da je mislio da će se Bajden držati dalje od takvih osoba.

Haris je pre nego što je izabrana za senatorku, bila glavni državni tužilac Kalifornije.

Poznata je po oštrim pitanjima, naročito tokom pretresa o potvrdi kandidature Breta Kavanoa za sudiju Vrhovnog suda. Rođena je 1964. godine u Kaliforniji kao dete imigranata sa Jamajke i iz Indije i već je šest godina u braku sa Daglasom Emhofom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.