REVOLUCIJA! Putovanje avionom više nikada neće biti isto!
AVION, Foto: Printscreen

PAMETNO

REVOLUCIJA! Putovanje avionom više nikada neće biti isto!

Ovo je prva avio-kompanija koja otpad sa letova, pre svega PET ambalažu, pretvara u sirovinu za 3D štampače i koristi ih za izradu delova za popravku i održavanje aviona

Objavljeno:

KLM reciklira otpad sa letova i od plastičnih flaša pravi delove za održavanje aviona. Plan im je da smanje količinu otpada za 50 odsto.

Ovo je prva avio-kompanija koja otpad sa letova, pre svega PET ambalažu, pretvara u sirovinu za 3D štampače i koristi ih za izradu delova za popravku i održavanje aviona.

Naime, KLM ketering služba dnevno sortira preko 15.000 plastičnih boca, od čega dobije oko 1.800 metara visoko kvalitetnog recikliranog materijala, odnosno fileta za 3D štampače. Kako je ova kompanija, sertifikovana za održavanje, ali ne i proizvodnju avio-delova, od reciklirane plastike prave se alati za održavanje aviona.

Er Frans, drugi član avio-grupe, je od kraja 2019. krenuo sa zamenom jednokratnih plastičnih predmeta održivijim alternativama, kao što su kartonske čaše, drvene kašičice, čime se količina plastičnog otpada smanjuje za 1.300 tona godišnje.

Na ovaj način, je Er Frans – KLM u protekloj godini za 31 odsto smanjio količinu otpada koji se ne reciklira. Prema planu za 2030. godinu, cilj grupe je da za 50 procenata smanji otpad sa svojih letova u odnosu na 2005. godinu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.