MAKRON SPREMAN DA SA REČI PREĐE NA DELA: Svi su pročitali šta je naveo u pismu!
Makron, ilustracija, Foto: Printscreen/Pink

u francuskoj ovako stoje stvari

MAKRON SPREMAN DA SA REČI PREĐE NA DELA: Svi su pročitali šta je naveo u pismu!

Neki okruzi u Francuskoj legla za teroriste

Objavljeno: 14:06h

Frsncuski predsednik Emanuel Makron je danas u otvorenom pismu, braneći svoj stav protiv islamskih ekstremista, upozorio da su neki francuski okruzi "uzgajalište terorista".

Predsednik je rekao da su "devojčice potpuno pokrivene velom i odgajane su da mrze naše vrednosti" u nekim oblastima Francuske.

U pismu za Fajnenšal Tajms, Makron je napisao: Od 2015. godine postalo je jasno, i to sam rekao i pre nego što sam postao predsednik, da u Francuskoj postoje legla za teroriste".

"Ako mi ne verujete, pročitajte objave mržnje na društvenim mrežama podeljene u ime iskrivljenog islama koji je rezultirao Patijevom smrću", napisao je francuski predsednik referišući na Samjuela Patija, nastavnika kojem je 18-godišnjak čečenskog porekla odrubio glavu jer je pokazao karikature proroka Muhameda na času.

"Posetite okruge u kojima su male devojčice od tri ili četiri godine pod punim velom, odvojene od dečaka i od malih nogu odvojene od ostatka društva, odgajane u mržnji prema vrednostima Francuske", napisao je Makron.

Potpuni veo zabranjen je u Francuskoj od 2011. godine, nakon kontroverznog zakona nazvanog zabrana burke.

Makron je pismo napisao kao odgovor na kolumnu koju je za FT napisao muslimanski novinar optužujući ga za širenje mržnje prema muslimanima, koja je u međuvremenu uklonjena zbog "netačnih činjenica".

Predsednik je rekao da se Francuska bori protiv "planova mržnje i smrti koji prete njenoj deci - nikada protiv islama".

On je napisao da neće dozvoliti nikome da tvrdi da Francuska ili njena vlada neguje rasizam protiv muslimana.

Predsednik je rekao da se Francuska ima puno pravo kao suverena nacija da se suprotstavi obmani, fanatizmu i nasilnom ekstremizmu.

Dodao je da zemlja mora ostati jedinstvena protiv terorista "koji žele da nas nas slome".

Makron je rekao da Francuska "zna šta duguje islamskoj civilizaciji" i da "muslimanski lideri progovore kada se dogodi najgore".

Francuska ima muslimansku zajednicu od oko pet miliona - najveću u zapadnoj Evropi, a mnogi od njih imaju korene u bivšim kolonijama poput Alžira.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.