NEMAČKA JEDVA ČEKALA PRILIKU: Lukav potez Nemaca dok Tramp ne gleda!
Nemačka udarila na SAD, Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

udarili

NEMAČKA JEDVA ČEKALA PRILIKU: Lukav potez Nemaca dok Tramp ne gleda!

Svoju šokiranost reakcijom američkog predsednika iskazala je i predsednica vladajuće Socijaldemokratske stranke Nemačke (SPD) Saskia Esken

Objavljeno:

Političari svih nemačkih parlamentarnih stranaka izrazili su zaprepašćenje reakcijom aktuelnog američkog predsednika Donalda Trampa na trenutni tesan ishod izbora u SAD ocenivši da se radi o napadu na demokratiju.

Nedugo nakon što je njegov protivnik Džo Bajden izjavio da veruje da će pobediti na izborima, Tramp je u Beloj kući proglasio svoju pobedu, svaki suprotan ishod bez argumenata proglasio krađom i najavio da će njegovi advokati započeti pravnu bitku na Vrhovnom sudu, rekavši da se radi o "velikoj prevari američkog naroda".

"Situacija je eksplozivna"

Trampu smeta dugo prebrojavanje dopisnih glasova i to smatra podlogom za nameštanje rezultata.

- Situacija je eksplozivna. Izbori nisu gotovi dok se ne prebroje svi glasovi - rekla je predsednica vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i ministarka obrane Anegret Kramp-Karenbauer u razgovoru za javni servis ZDF.

Ona je pozive Donalda Trampa da se zaustavi prebrojavanje glasova u nekoliko ključnih saveznih država okarakterisala kao nešto što je duboko uznemirujuće i upozorila na mogućnost ustavne krize u SAD.

Svoju šokiranost reakcijom američkog predsednika iskazala je i predsednica vladajuće Socijaldemokratske stranke Nemačke (SPD) Saskia Esken.

- Kandidat, pa radilo se i o aktuelnom predsedniku, koji poziva na to da se ne prebrojavaju svi glasovi, deluje izrazito nedemokratski - rekla je Esken.

"Preti konfliktna situacija s nesagledivim posledicama"

Predsednik opozicione Liberalno-demokratske stranke (FDP) Kristijan Lindner ukazao je na to da bi kriza u SAD mogla imati posledice i po čitav svet.

- Na pomolu je dramatična konfliktna situacija unutar američke demokratije koja bi mogla imati nesagledive posledice ne samo po američki narod, nego i čitav svet, uključujući i Evropu - rekao je Lindner za javni servis ZDF.

Predsednik desne, populističke opozicione Alternative za Nemačku (AfD) Jerg Mojten je rekao kako je neizvestan ishod izbora u SAD "nezgodan", ali da će SAD to "prebroditi".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.