OD KOJE DRŽAVE ZAVISI POBEDA NA IZBORIMA U SAD? Ovde vidite kako stvari stoje! (VIDEO)
Kaliforniji i Njujorku, dok će Tramp skoro sigurno osvojiti niz manjih republikanskih država u poljoprivrednom i ruralnom središtu zemlje., Foto: Youtube/Printscreen/Wall Street Journal

Finalna runda

OD KOJE DRŽAVE ZAVISI POBEDA NA IZBORIMA U SAD? Ovde vidite kako stvari stoje! (VIDEO)

Trampu birači zameraju kako vodi državu, kako se suočio sa koronom ali mu daju zdušnu podršku kada je ekonomija u pitanju

Objavljeno:

Istraživanja javnog mnjenja u SAD pokazuju da će izborna noć biti duga i napeta. Trka za Ovalni kabinet se vodi unutar 10 procenata, a u ključnim državama, za koje američki analitičari smatraju da će odlučiti izbore, ona je još manja.

Kandidat demokrata Džozef Bajden ima podršku 52 odsto, dok Trampa podržava 42 procenta Amerikanaca na nivou cele države.

U tzv. "sving stejts", u koje se ubrajaju Arizona, Kolorado, Florida, Džordžija, Ajova, Mejn, Mičigen, Severna Karolina, Ohajo, Pensilvanija, Teksas i Viskosin, ta razlika iznosi svega 6 odsto, 51 prema 45 procenta.

U ovakvoj situaciji sa malom razlikom, koja se sa smanjila sa 10 na 6 odsto, znatno su se povećale šanse Trampa da ponovi uspeh iz 2016. godine i potuče (kao tada favorizovanu Hilari Klinton) Džozefa Bajdena, kome mediji i ankete od početka daju veće izglede za ulazak u Belu kuću.

Situacija je utoliko komplikovanija što ankete među onima koji su ranije glasali daju Bajdenu prednost od 61:35 odsto, a među onima koji će izaći na sam dan izbora Tramp vodi ubedljivo 61:32!

Istraživanje koje su obavili zajednički demokrate i republikanci govori da je Trampu opalo poverenje kod penzionera i među ženama, dok je “čvrsto kao stena” među belačkom radničkom klasom.

Trampu birači zameraju kako vodi državu, kako se suočio sa koronom ali mu daju zdušnu podršku kada je ekonomija u pitanju.

Oba kandidata imaju još današnji dan za kampanju, i obojica su odlučila da to urade u državama u kojima žele sigurnu pobedu a mogle bi da iskliznu na drugu stranu. Tramp – u Severnoj Karolini, Pensilvaniji i dva u Mičigenu, a Bajden u Pensilvaniji i Ohaju.

ELEKTORSKI SISTEM

Američke izbore, međutim, ne odlučuju direktni glasovi nego indirektna forma demokratije - Elektorski kolegijum koji ima 538 članova. Za pobedu potrebna je većina od 270 glasova. U svim američkim državama osim dve, pobednik u državi osvaja sve glasove elektora te države, a najnaseljenije države imaju najviše elektora.

Bajdenova prednost na nacionalnom nivou donekle potiče iz velike prednosti koje ima u dve najnaseljenije države koje će skoro sigurno osvojiti - Kaliforniji i Njujorku, dok će Tramp skoro sigurno osvojiti niz manjih republikanskih država u poljoprivrednom i ruralnom središtu zemlje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.