MUČILO IH JE DECENIJAMA: Novo otkriće naučnika moglo bi da popravi FATALNU MANU U NUKLEARNOJ FUZIJI
Nuklearna fuzija, Foto: Prinscreen Youtube

istraživanje

MUČILO IH JE DECENIJAMA: Novo otkriće naučnika moglo bi da popravi FATALNU MANU U NUKLEARNOJ FUZIJI

Nuklearna fuzija je proces tokom kojeg se više atomskih jezgara spajaju formirajući jedno teže jezgro. Ovaj proces prati oslobađanje energije zavisno od mase jezgara koja su u njega uključena.

Objavljeno: 10:54h

Naučnici se na dugom putu ka nuklearnoj fuziji i dalje suočavaju sa rubno lokalizovanim modulsima (ELMs). Ove mrlje se formiraju na ivici kovitlajuće plazme tokamaka, uzrokovane interakcijom snažnog magnetnog polja i užarene plazme.

U prošlosti, naučnici su ponudili nekoliko rešenja, uključujući pulsirajuće radio talase. Danas, istraživači iz ''Max Planck Institut fur Plasmarhysik (IPP)'' u Nemačkoj osmislili su prvu simulaciju formiranja ELM-ova, što olakšava modeliranje rizika i potencijalnih rešenja.

''Nakon opsežnog prethodnog rada, po prvi put je moguće pomoću računarskih simulacija identifikovati okidač odgovoran za eksplozivni početak ovih ivičnih nestabilnosti i rekonstruisanje nekoliko ELM ciklusa, navodi se u saopštenju IPP-a. Istraživanje o simulaciji biće objavljeno u časopisu ''Nuclear Fusion''.

Tokamak je mašina u obliku krofne, čija je komora dizajnirana da savija tok reaktivne materija koja proizvodi energiju u stanju plazme. Struju plazme fizički zadržava magnetno polje generisano elektromagnetima i supreprovodnicima. Sama komora nije dizajnirana da je dodirne plazma od milion sepeni, ali se do sada pokazalo da je stvaranje pouzdanog magnetno polja veoma teško.

Kada se ELM-ovi formiraju oni mogu delovati kao neka vrsta solarnog gejzira, prskajući iz glavnog toka i ometajući protok. Plazma koja izlazi može drastično smanjiti izlaz energije ili čak oštetiti opremu. Razmere udara zavisiće od veličine tokamaka. Simulacija bi mogla pomoći naučnicima da razumeju ELM mehaniku bez skupih neželjenih efekata.

Budući da su ulozi u fuzionim reaktorima toliko visoki, modeliranje čak i delića sekunde ovih interakcija izuzetno je računarski skupo.

''Iako se procesi odvijaju u veoma kratkom vremenu, njihova simulacija zahteva mnogo računarskog napora'', objašnjavaju iz IPP-a. ''To je zato što simulacija mora u malim koracima da proračuna i razreši i kratki pad ELM-ova i dugu fazu razvoja između ELM-ova - ovaj računarski problem može biti rešen samo sa jednim od najbržih superračunara trenutno dostupnih.

To nam daje odgovor na pitanje: Zašto je ovo prvi model ELM-a nakon decenija istraživanja fuzije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Yahoo.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.