PROTESTI ŠIROM POLJSKE povodom zabrane prekida trudnoće: NISTE ZABRANILI ABORTUS, SAMO STE GA UČINILI ILEGALNIM!
Poljski zakoni su i pre ovoga bili među najrigoroznijim u Evropi, Foto: Printscreen Twitter/@Elif_Safak

DEMONSTRACIJE

PROTESTI ŠIROM POLJSKE povodom zabrane prekida trudnoće: NISTE ZABRANILI ABORTUS, SAMO STE GA UČINILI ILEGALNIM!

Desetine hiljada žena i muškaraca našlo se na ulicama Varšave i drugih velikih gradova širom zemlje kako bi izrazilo svoje nezadovoljstvo

Objavljeno:

U četvrtak 22. okobra, Ustavni sud u Poljskoj odlučio je da će abortus usled neizlečivog defekta fetusa biti neustavan, čime je gotovo potpuno zabranio legalan prekid trudnoće u ovoj katoličkoj državi.

Kada ova odluka stupi na snagu, žena će u Poljskoj smeti legalno da uradi abortus samo ukoliko je bila silovana, žrtva incesta ili ako joj trudnoća ugrožava život. To praktično znači da će Poljakinje biti prinuđene da rađaju decu s defektima iako to ne žele. Takođe, to znači da neće moći da izvrše prekid trudnoće u svojoj državi već će pomoć tražiti van nje ili putem ilegalnih kanala.

Poljski zakoni su i pre ovoga bili među najrigoroznijim u Evropi. Međutim, prošle godine, grupa poslanika vladajuće Stranke prava i pravde je Ustavnom sudu podnela zahtev za proveru ustavnosti zakona iz 1993. godine koji dozvoljava abortus u brojnim slučajevima fetalnih smetnji. Pritom, treba napomenuti da većinu u sudu čine sudije koje je predložila upravo pomenuta stranka.

Uprkos zabrani okupljanja uvedenoj zbog pandemije koronavirusa, odluka Ustavnog suda izazvala je masovne proteste u zemlji. Desetine hiljada žena i muškaraca našlo se na ulicama Varšave i drugih velikih gradova širom zemlje kako bi izrazilo svoje nezadovoljstvo.

Na meti udara našao se i vođa Stranke prava i pravde, Jaroslav Kačinjski, koji je više puta pravdao potrebu zabrane abortusa time da beba mora da se rodi i kada bi njen kratak život bio patnja, kako bi bila krštena i dostojno sahranjena. Njegovu kuću čuvaju jake policijske snage.

Demonstracijama su se pridružile brojne ženske organizacije i opozicioni lideri koji tvrde da je Ustavni sud ispolitizovan.

Na transparentima širom zemlje mogu se videti bes i ljuta povodom ove odluke, iskazane kroz transparente: ''Ovo je rat''; ''Moje telo, moj izbor''; ''Sklonite politiku dalje od mog tela''; ''Katolička crkva potonuće u krvi žena''; ''Abortus bez granica''; ''Naša krv je na vašim rukama'', ''Niste zabranili abortus, samo ste ga učinili ilegalnim'' i slično.

Čini se da će protesti postati još radikalniji od nedelje, s obzirom da je jedna od organizatorki protesta, Marta Lempart, pozvala Poljakinje da izađu na ulice ponovo u ponedeljak i blokiraju sve što se može blokirati u Poljskoj, kao i da u sredu stupe u štrajk i ne odu na posao.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Mirjana Jovanović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.