PAPA JE PODRŽAO GEJEVE, SAD ĆE KATOLICI DA PRELAZE U PRAVOSLAVLJE! Veliki potres posle Franjine izjave
Po njemu iz vrha RPC-a neće se previše obrušavati na papa Franju jer im je stalo do dobrih odnosa s Vatikanom., Foto: Print Screen Youtube

Vatikan

PAPA JE PODRŽAO GEJEVE, SAD ĆE KATOLICI DA PRELAZE U PRAVOSLAVLJE! Veliki potres posle Franjine izjave

Ustalasala se zbog papine, navodne, podrške homoseksualnim brakovima, na samo katolička vernička scena, nego se zatreslo celokupno hršćanstvo

Objavljeno:

Sumnjamo da je papa Franjo podržao homoseksualne, istospolne brakove, ali ako jest, to bi moglo potaknuti katolike da potraže utočište i prelaze na pravoslavlje ili protestantizam", - to je sukus reakcije iz Ruske pravoslavne crkve (RPC) nakon uzbune koju je podigla, navodna, izjava pape Franje o pravima homoseksualaca na brak izrečena u dokumentarnom filmu "Franjo" (Francisco) američkog reditelja ruskog podrijetla Jevgenija Afineevskog. (Film je inače nominiran za Oscara).

Ustalasala se zbog papine, navodne, podrške homoseksualnim brakovima, na samo katolička vernička scena, nego se zatreslo celokupno hršćanstvo.

- Papa svoje poruke i stavove iznosi i izražava putem enciklika, javnih obraćanja i putem propovedi, a ne preko igranih ili dokumentarnih filmova, kazao je jeromonah Makarij (Markuš) predstojnik Ureda za odnose RPC-a s društvom i medijima Ivano- voznisenske eparhije u svom obraćanju ruskim medijima. Jeromonah Makarij kazao je kako "istospolni brak" ne postoji, a i sam termin je bogohuljenje te je kazao kako je to " opasna teorija za svest ljudi". No, jeromonah Makarij kazao je kako je papa Franjo jezuit te da ga zbog toga karakterizira "vrlo elastična i lukava politika".

Napomenuo je i pohvalio, kako je u nedavnim promene ruskog ustava brak definisan kao isključiva zajednica muškarca i žene i da to "ne sme nikome izazivati bilo kakvu sumnju".

Predsjednik Svetskog ruskog narodnog sabora (Vsemirnij russkiy narodni sabor) koji kao društvena organizacija deluje u krilu RPC-a, Roman Silantjev kazao je u razgovoru za portal "Podjom" (Uspon) kako su te sporne reči papa Franje o istospolnim brakovima " put u degradaciju".

- Umesto da se katoličko svećenstvo bori protiv pošasti homoseksualnosti, Katolička crkva ga želi ozakoniti, ističe Silantjev.

On je kazao kako je među katoličkim svećenstvom "primetna masovna pojava sklonosti ka homoseksualizmu" ta d bi ove riječi pape, mogle ohrabriti da među svećenike "nahrupe ljudi s određenim sklonostima", kako bi "iskoristili svoj status za sablažnjavanje dječaka". Stoga je Silantjev napomenuo kako papine reči mogu izazvati raskol među vernicima i "narod će potražiti utočište i pribežište u pravoslavlju ili protestantizmu".

No, nisu svi reagovali tako, pa je pravoslavni sveštenik i filozof religije Andrej Kurajev, u razgovoru za peterburški portal Fontaka, kazao kako je pozicija papa Franje "pravedna".

- Papina poruka svetu je jednostavna - niko ne sme biti diskriminisan - ni siromašni, ni izbeglice, ni pripadnici seksualnih manjina. To je pitanje univerzalnih ljudskih prava, a ne unutarcrkveno pitanje, kazao je Kurajev.

I dalje, Kurajev ipak smatra da bi homoseksualci (on ih idalje naziva grešnicima) trebali biti oprezniji i mudriji te "ne krasti i ne insistirati na tradicionalnom terminu porodica", jer to čine muškarac i žena i njihovo potomstvo, te predlaže da koriste termine "savez" ili "fratrija" te podržava papa Franju da to bude "rešeno u sklopu građanskog, civilnog prava" ali misli da papine reči nisu dobro protumačene, jer papa Franjo nije, kaže Kurajev – „podržao gej brakove“.

- Kako ja tumačim njegove reči - papa na te brakove neće reagovati. I to je važno znati. Suština njegovih reči je da građansko, civilno društvo po njemu ima pravo na određenu autonomiju različitu od mišljenja i stavova Crkve. Zapravo poručio je da nije spreman sebe smatrati univerzalno kompetentnim za sva pitanja na svijetu te da može rešavati i vrednovati sva građanska pravna pitanja, kazao je Kurajev i podsetio kako je Vatikan svojedobno priznao autonomiju znanosti, rehabilitacijom Galileja, a sada papa dopušta slobodni, makar i riskantni necrkveni način života ljudi, po onoj - vaš život, vaš rizik, ali ranjene i bludne sinove rado ćemo prigrliti i primiti natrag, objašnjava Kurajev papine reči.

Po njemu iz vrha RPC-a neće se previše obrušavati na papa Franju jer im je stalo do dobrih odnosa s Vatikanom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.