POTPUNI MONOPOL KOMPANIJE GOOGLE! Američko ministarstvo pravde NA VEOMA TEŠKOM ZADATKU
Tužbu je podnelo Ministarstvo pravde SAD, Foto: Printscreen Youtube

MONOPOL

POTPUNI MONOPOL KOMPANIJE GOOGLE! Američko ministarstvo pravde NA VEOMA TEŠKOM ZADATKU

Google-ov tržišni udeo u SAD trenutno iznosi 81,5 procenata na računarima i gotovo 95% na mobilnim uređajima

Objavljeno:

U utorak ujutru, Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država podnelo je tužbu protiv Google-a zbog zloupotrebe monopola u opštim uslugama pretraživanja i oglašavanja na mreži, kršeći američke antritrustovske zakone.

U tužbi koju odeljenje za pravdu u službenoj izjavi opisuje kao ''monumentalni slučaj za Ministarstvo pravde i, što je još važnije, za američke potrošače, Google se optužuje da je ''čuvar monopola za internet'' i da se bavi ''antikonkurentskom taktikom za održavanje i širenje svog monopola.

Odeljenje za pravdu posebno napada Google-ovu poznatu praksu plaćanja velikih količina novca proizvođačima uređaja, mobilnim operaterima i programerima kako bi se uverili da je Google jedini podrazumevani pretraživač na uređajima i pregledačima. Prema njihovim nalazima, takvi ugovori pokrivaju gotovo 60 procenata svih upita za pretragu u SAD, pri čemu se veliki deo preostalog dela usmerava takođe preko Google-ovog vlasništva (npr. Google Chrome). Kao rezultat, Google je postao toliko dominantan da nije samo imenica koja identifikuje ovu kompaniju, već i glagol koji označava pretraživanje na internetu.

foto: Printscreen Statista

Kao što sledeći grafikon pokazuje, Google-ova dominacija na američkom tržištu može biti opisana kao monopolistička. Prema ''Statcounter''-u, kompaniji koja prati više od 10 milijardi pregleda stranica na više od 2 miliona veb-stranica mesečno, Google-ov tržišni udeo u SAD trenutno iznosi 81,5 procenata na računarima i gotovo 95% na mobilnim uređajima (bez tableta).

Google ja na tužbu odgovorio nazvavši je ''duboko manjkavom'' i rekavši da ''ljudi koriste gugl zato što to žele, a ne zato što su na to prisiljeni ili ne mogu da pronađu alternative. Ova parnica ništa neće učiniti da pomogne potrošačima. Suprotno tome, veštački bi podržala alternative nekvalitetnijeg pretraživanja, podigla bi cene telefona i ljudima otežala pristup uslugama koje žele da koriste''.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Statista)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.