BUDE SE U LOKVI KRVI, GUBE PAMĆENJE! Američke diplomate masovno oboljevaju od nove bolesti, OVO SU SIMPTOMI
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube

misterija

BUDE SE U LOKVI KRVI, GUBE PAMĆENJE! Američke diplomate masovno oboljevaju od nove bolesti, OVO SU SIMPTOMI

Mark Lenci i njegova supruga imali su vrtoglavicu, probleme sa spavanjem i glavobolje, a njihova deca su se budila krvavih noseva

Objavljeno:

Američke diplomate i zvaničnici u Kini i na Kubi tvrde da su na meti opasnih napada, a da američka administracija to ignoriše. Osim toga, sada je otkriveno i da se nešto slično desilo u Rusiji.

Mark Lenci i njegova supruga imali su vrtoglavicu, probleme sa spavanjem i glavobolje, a njihova deca su se budila krvavih noseva - simptomi za koje su mislili da su možda od smoga u Guangdžouu u Kini, gde je Lenci radio za Stejt department. Ali zagađenje vazduha nije moglo da objasni njegov iznenadni gubitak pamćenja, uključujući zaboravljanje imena radnih alata. A tu je bio i neobičan zvuk koji su čuli, nešto između zvuka zujanja i bušenja.

Ono što je počelo kao neobični zvuci i simptomi koje je prijavilo više od desetak američkih zvaničnika i članova njihovih porodica u Kini u 2018. godini, pretvorilo se u diplomatsku misteriju koja se raširila u više zemalja i uključuje spekulacije o tajnom visokotehnološkom oružju i stranim napadima.

Jedno od najvažnijih pitanja je, međutim, to da li zvaničnici administracije Donalda Trampa veruju da su Lenci i druge diplomate u Kini doživeli isti misteriozni događaj kao i desetine diplomata i špijuna u američkoj ambasadi na Kubi 2016. i 2017. godine, koji je postao poznat kao Havana Sindrom.

foto: EPA-EFE/YURI GRIPAS / POOL

Američki zaposleni u dve zemlje prijavili su da su čuli neobične zvukove, praćene glavoboljom, vrtoglavicom, zamagljenim vidom i gubitkom pamćenja.

Ali način na koji je Trampova administarcija reagovala na slučajeve u ove dve zemlje bio je radikalno drugačiji. Stejt department, koji je nadgledao slučajeve, dao je nedosledne procene pacijenata i događaja, ignorisao medicinske dijagnoze i uskratio osnovne informacije Kongresu, utvrđeno je u istrazi Njujork tajmsa.

Na Kubi je Trampova administracija povukla većinu svojih članova osoblja iz ambasade i izdala upozorenje za putovanje, rekavši da su američke diplomate doživele „ciljane napade“.

Predsednik Tramp proterao je 15 kubanskih diplomata iz Vašingtona i započeo nezavisnu reviziju, iako je Kuba porekla bilo kakvu umešanost.

Administracija je mnogo mekše pristupila Kini. U maju 2018. godine državni sekretar Majk Pompeo, koji je bio direktor CIA tokom događaja na Kubi, rekao je poslanicima da su medicinski detalji jednog američkog zvaničnika koji se razboleo u Kini „vrlo slični i u potpunosti u skladu“ sa sindromom na Kubi. Administracija je evakuisala više od desetak saveznih službenika i neke članove njihovih porodica.

Međutim, Stejt department se ubrzo povukao, označivši ono što se dogodilo u Kini „zdravstvenim incidentima“. Dok su službenici na Kubi bili na administrativnom odsustvu radi rehabilitacije, oni u Kini su u početku morali da koriste bolovanja i neplaćeno odsustvo, kažu neki zvaničnici i njihovi advokati. A Stejt department nije otvorio istragu o onome što se dogodilo u Kini. Administracija je malo govorila o događajima u Kini i odbacila ideju da bi za njih mogla da bude odgovorna neprijateljska sila.

Međutim, izgleda da se ovo nije desilo samo na Kubi i u Kini.

Slične epizode ​​su u međuvremenu prijavili viši zvaničnici CIA koji su posetili kancelarije agencije u inostranstvu, prema rečima trojice sadašnjih i bivših zvaničnika i drugih upoznatih sa događajima.

Jedan od takvih događaja se navodno desio u Moskvi, gde je Mark Polimeropulos, pripadnik CIA koji je učestvovao u tajnim operacijama u Rusiji i Evropi, doživeo je, kako veruje, napad u decembru 2017.

Polimeropulos, koji je tada imao 48 godina, pretrpeo je jaku vrtoglavicu u svojoj hotelskoj sobi u Moskvi i kasnije razvio iscrpljujuće migrenske glavobolje zbog kojih je morao da se prerano penzioniše.

Slučajevi koji uključuju CIA-ine oficire, od kojih nijedan nije javno prijavljen, povećavaju sumnju da je Rusija izvršila napade širom sveta.

Neki visoki ruski analitičari u CIA-i, zvaničnici Stejt departmenta i spoljni naučnici, kao i nekoliko žrtava, vide Rusiju kao najverovatnijeg krivca s obzirom na njenu istoriju sa oružjem koje uzrokuje povrede mozga i njenim interesom za prekid odnosa Vašingtona sa Pekingom i Havanom.

foto: AP

Direktor CIA ostaje neuveren u to, a čelnici Stejt departmenta kažu da još nisu sigurni da mogu da se slože oko razloga.

Kritičari kažu da su razlike u načinu na koji su tretirani zvaničnici proizašle iz diplomatskih i političkih razloga, uključujući predsednikovu želju da ojača odnose sa Rusijom i postigne dobar sporazum sa Kinom.

Diplomate SAD u Kini su počele da prijavljuju neobične simptome na proleće 2018. godine, dok su američki zvaničnici koji su tamo bili stacionirani pokušavali da nagovore svoje kineske kolege na trgovinski sporazum koji je Tramp obećao da će postići. Predsednik SAD je takođe tražio pomoć od Pekinga u uspostavljanju nuklearnih pregovora sa Severnom Korejom i neprestano je hvalio Si Đinpinga, kineskog autoritarnog lidera.

Prema tvrdnjama nekolicine američkih zvaničnika, lideri Stejt departmenta shvatili su da sprovođenje sličnog pravca delovanja kao na Kubi - uključujući evakuacione misije u Kini - može da osakati diplomatske i ekonomske odnose.

Lenci je rekao da je podneo tužbu protiv odeljenja Stejt departmenta, a američki Kabinet specijalnog saveta sprovodi dve istrage o ponašanju Stejt departmenta.

- Ovo je namerno prikrivanje na visokom nivou. Ostavili su nas na suvom - rekao je Lenci.

Neki visoki zvaničnici Stejt departmenta i bivši obaveštajci rekli su da veruju da je Rusija kriva za ove napade. Obaveštajni operativci te zemlje sejali su nasilje širom sveta, trujući neprijatelje u Britaniji i podstičući napade na američke vojnike u Avganistanu, navodi Njujork tajms.

Situaciju je zakomplikovala činjenica da američki zvaničnici i naučnici još uvek raspravljaju o tome da li su simptomi rezultat napada. Mnoge diplomate, CIA zvaničnici i naučnici misle da je oružje koje proizvodi mikrotalasno zračenje oštetilo mozak žrtava. Ali neki naučnici i vladini zvaničnici tvrde da je to bila psihološka bolest koja se širila u stresnom okruženju stranih misija. Neki ukazuju na hemijske agense, poput pesticida.

Trampova administracija nije razjasnila svoj stav niti je tačno rekla koliko je ljudi pogođeno.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.