DA LI JE PLANETA ZEMLJA NA IVICI KOLAPSA? Naučnici upozoravaju, ARKTIK JE BOMBA GASOVA
Arktik je severna polarna oblast planete Zemlje, Foto: Profimedia

naučna studija

DA LI JE PLANETA ZEMLJA NA IVICI KOLAPSA? Naučnici upozoravaju, ARKTIK JE BOMBA GASOVA

Drevni sedimenti ukazuju da bi globalno zagrevanje i porast nivoa mora uzrokovali velika otapanja koja bi za posledicu oslobodila ugljenik u atmosferu

Objavljeno:

Sahranjene na smrznutom tlu Arktika, milijarde tona ugljenika leže zarobljeni u zemlji. Samo nekoliko stepeni globalnog zagrevanja mogli bi ga osloboditi u atmosferu.

Barem je to ono što bi prošlost sugerisala. Naime, prema novoj studiji, to se dešavalo i ranije u istoriji.

Istraživanje objavljeno u petak u časopisu ''Science Advances'' osvrće se 27,000 godina u prošlost Arktika. Studija otkriva da su, u najmanje tri navrata, periodi brzih klimatskih promena uzrokovali da se ogromni delovi permaforsa - sloj zaleđenog zemljišta bogatog ugljenikom široko rasprostranjen na Arktiku - brzo otopi ili uruši. Kao rezultat toga, visoki nivoi ugljen-dioksida oslobodili su se u vazduhu.

Danas, planeta Zemlje se ponovo suočava sa periodom brzih klimatskih promena - ovog puta uzrokovanih čovekovom nepažnjom. Zapravo, istraživanje sugeriše da se Zemlja zagreva jednom od najvećih brzina u poslednjih nekoliko miliona godina. Ako je prošlost lekcija za budućnost, to sugeriše da će još malo globalno zagrevanje doneti ponovo masivnu destabilizaciju arktičkog permaforsa.

Naučnici tvrde da je to crvena zastava kojom mašu godinama. Više studija je dokumentovalo široko zagrevanje i otapanje u permaforsima Arktika. Ipak, naučnici i istraživači su nastavili da rade na utvrdjivanju koliko brzo permafors može odgovoriti na buduće promene klime i koliko bi ugljenika u tom procesu bilo oslobodjeno.

Međutim, nova studija od petka sugeriše da bi brze klimatske promene, pa čak i samo nekoliko stepeni zagrevanja, mogle da izazovu dramatična otpuštanja ugljenika sa otopljenog Arktika.

Naučnici su koristili podatke drevnih sedimenata sa dna Severnog ledenog okeana severno od Sibira, gde su se nalazili hiljadama godina. Sprovođenjem pažljivih hemijskih analiza, uspeli su da dokumentuju promene u količini organske materija koja se uliva u okean usled urušavanja permaforsa.

Studija sugeriše da su se tri različita perioda brzih klimatskih promena tokom poslednjih 27,000 godina poklapala sa masovnim otapanjem i urušavanjem permaforsa. Rastući okeani ozbiljno su erodirali veći deo arktičke obale tokom najmanje dva od ovih zagrevanja, a brza erozija najverovatnije je prouzrokovala naglo urušavanje zaleđenog permaforsa u more.

Studija ne garantuje da će ono što se desilo u prošlosti da se dogodi i u budućnosti. Upozorava da samo postoji mogućnost.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Scientific American)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.