TRAMPOVO OBEĆANJE PRED IZBORE ŠOKIRALO JE CEO SVET! Da li je moguće da se usudio ovo da kaže?
- Prvi probni let trebalo bi da bude 2022. godine, a sletanje na Mars 2024. Posle toga, ako sve bude u redu, pokrenućemo svemirski turizam - rekao je Mask., Foto: Printscreen

MArs

TRAMPOVO OBEĆANJE PRED IZBORE ŠOKIRALO JE CEO SVET! Da li je moguće da se usudio ovo da kaže?

- Obećavam da ćemo biti prva nacija koja će uspešno poslati austronauta na Mars. Veoma smo blizu tog ostvarenja - Donald Tramp

Objavljeno:

Američki predsednik Donald Tramp obećao je svojim pristalicama da će Sjedinjene Države prve u svetu poslati čoveka na Mars, a ženu na Mesec!

On je u subotu na predizbornom mitingu u Viskonsinu najavio da će se, ukoliko pobedi na predstojećim izborima, postarati da do kraja drugog mandata pošalje astronauta na Crvenu planetu i tako obezbedi Americi novu pobedu u svemirskoj trci.

Poslaćemo austronauta na Mars

- Obećavam da ćemo biti prva nacija koja će uspešno poslati austronauta na Mars. Veoma smo blizu tog ostvarenja - Donald Tramp

Nije realno

Pola veka nakon što je američki kosmonaut Nil Armstrong postao prvi čovek koji je stupio na tlo Meseca, Donald Tramp je obećao da će SAD uskoro moći da se pohvale i prvom ženom koja će se prošetati po Zemljinom satelitu. On, međutim, nije precizirao kada bi to tačno moglo da se desi, ali je rekao da će se to svakako dogoditi brže nego što mnogi misle.

- Amerika će biti prva zemlja u svetu koja će uspešno poslati kosmonauta na Mars. Takođe, planiramo i da Sjedinjene Države prve pošalju ženu na Mesec. Mislim da smo veoma blizu tog ostvarenja. Ako ostanem predsednik SAD, postaraću se da pobedimo u svemirskoj trci po svaku cenu - obećao je Tramp na skupu u Džejnsvilu na jugu Viskonsina.

Stručnjaci, s druge strane, ističu da je apsolutno nemoguće da čovek sleti na Mars do kraja Trampovog drugog mandata jer nijedna država na svetu, pa ni Amerika, u ovom trenutku još nema neophodnu tehnologiju za takav poduhvat. Međutim, oni ne isključuju mogućnost da u narednih nekoliko godina na površinu Crvene planete sleti bespilotna letelica, što bi bio prvi korak ka osvajanju Marsa (videti okvir).

Naselićemo mesec do 2028.

Džim Brajdenstin, visoki zvaničnik američke Nacionalne vazduhoplovne i svemirske agencije (NASA), najavio je prošle nedelje da bi dva američka astronauta trebalo da slete na južni pol Meseca sredinom 2024. godine, a da će najkasnije do 2028. na površini zemljinog satelita biti izgrađeno prvo "lunarno naselje", u kojem bi ljudi mogli da žive. On, međutim, nije precizirao da li će u ekspediciji učestvovati i žena astronaut.

- Izabrali smo desetak privatnih kompanija sa kojima ćemo zajednički razvijati tehnologije koje će nam obezbediti da u ne tako dalekoj budućnosti kolonizujemo Mesec. Plan je da za četiri godine dva naša astronauta slete na Mesec, a da do 2028. tamo izgradimo i prvo naselje - rekao je Brajdenstin iz NASA.

Mask: Krećemo na Mars do 2024. godine

Ilon Mask, osnivač i izvršni direktor kompanije "Spejs eks", najavio je da će najkasnije za četiri godine u svemir biti lansirana bespilotna letelica koja će moći da sleti na Mars. On je objasnio da kompanija na čijem se čelu nalazi razvija letelicu "Staršip", koja će u prvom periodu na Crvenu planetu prenositi teret, po 100 tona odjednom, a kasnije i ljude.

- Prvi probni let trebalo bi da bude 2022. godine, a sletanje na Mars 2024. Posle toga, ako sve bude u redu, pokrenućemo svemirski turizam - rekao je Mask.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbijadanas.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.