REVOLUCIJA U BORBI PROTIV KORONE: Razvijen test koji otkriva DA LI JE NEKO U OPASNOSTI od NAJTEŽEG oblika Covid-19!
Studija je objavljena u časopisu ''EBioMedicine'', Foto: Printscreen/ RTS

značajan korak

REVOLUCIJA U BORBI PROTIV KORONE: Razvijen test koji otkriva DA LI JE NEKO U OPASNOSTI od NAJTEŽEG oblika Covid-19!

Potrebna su dodatna istraživanja, ali ukoliko se ova studija utvrdi tačnom biće veoma značajna u borbi protiv koronavirusa

Objavljeno:

Naučnici su razvili test krvi i novi sistem bodovanja koji mogu pomoći lekarima da predvide koji su pacijenti zaraženi koronavirusom rizičniji od ostalih, objavljeno je u novoj studiji časopisa ''EBioMedicine''.

U pomenutoj studiji, naučnici su izvršili testove krvi na 80 pacijenata hospitalizovanih used COVID-19, a zatim su izmerili nivoe dva različita citokina koji deluju kao 'izaslanici' imunološkog sistema: IL-6 i IL-10.

Autor studije, Geri MekElvenaj, profesor medicine iz Irske, navodi da je IL-6 'proupalni protein', dok je IL-10 'protivupalni protein' i da je za oba citokina poznato da su izmenjeni kod pacijenata zaraženih kovidom 19.

Kada se telo bori protiv infekcija ono pokušava da nađe ravnotežu između IL-6 i IL-10.

Naučnici su u studiju primetili, na osnovu sopstvenih prethodnih istraživanja, da je IL-6 povećan kod onih sa težim oblikom bolesti. Tako bi krvni test koji bi pokazao 'gubitak ravnoteže' između IL-6 i IL-10 mogao signalizirati da je pacijent u većem riziku od razvoja ozbiljne infekcije.

Da bi ocenili bilo kakve promene u ravnoteži IL-6 i IL-10, istraživači su osmislili sistem linearnog bodovanja u pet tačaka nazvan Dablin-Boston. Prema njima, svako povećanje poena povezano je sa rizikom težeg ishoda bolesti.

Autor studije izjavio je da će dodatne prognoze pomoći lekarima i bolnicama da efikasnije koriste svoje resurse, dodajući da rezultat može imati ulogu i u proceni da li će nove terapije dizajnirane za smanjenje posledica nastalih usled koronavirusa imati uspeha.

Specijalisti sa Stanfordskog univerziteta smatraju da su rezultati ove studije zanimljivi, ali smatraju da je potrebno još istraživanja. Ipak dodaju da su testovi krvi dostupni većini laboratorija, te ako se ovo istraživanje potvrdi lako će se primeniti u daljoj praksi borbe protiv COVID-19.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Yahoo life)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.