JOŠ JEDAN ŠOK U SVETU, NIKO NIJE ZNAO DA MOŽE DOĆI DO OVOGA: Bomba je imala 6 tona!
Boba u Poljskoj, Foto: Printscreen/Twitter

pojavila se niodkud

JOŠ JEDAN ŠOK U SVETU, NIKO NIJE ZNAO DA MOŽE DOĆI DO OVOGA: Bomba je imala 6 tona!

Bomba je tu još od rata

Objavljeno:

Dvodnevna operacija neutralisanja britanske seizmičke bombe iz Drgogo svetskog rata, poznate po nadimku „tolboj“ okončana je spekakularnom eksplozijom, javljaju poljski mediji.

Spektakularnom eksplozijom okončana je operacija neutralisanja velike bombe kojom su Britanci pred kraj Drugog svetskog rata gađali nemački džepni bojni brod „Lucov“.

„Naprava je neutralisana i više ne predstavlja opasnost po plovila. Ronioci su bili van opasne zone“, rekao je poljskim medijima portparol mornarice Gregorž Levandovski, prenosi RTS.

Suštinski, poljski ronioci izveli su kontrolisanu eksploziju ove bombe.

Džinovska seizmička bomba „tolboj“ (Tallboy, to jest Visoki dečak) dugačka je šest metara i teži 5,4 tone, od čega polovina otpada na eksploziv. Izbačena je iz britanskog bombardera „lankaster“ tokom akcije protiv nemačkog džepnog bojnog broda „Lucov“.

U napadu britanske avijacije na „Lucov“, ovaj brod je ozbiljno oštećen nakon čega su ga Nemci sami potopili kako ne bi dospeo u ruke saveznika. Bio je prvi u seriji od tri džepna bojna broda, posebne klase plovila koju su Nemci razvili kako bi se uklopili u standarde dozvoljene Versajskim sporazumom. Prvobitno je bio nazvan „Dojčland“, ali je preimenovan kako bi se izbegao negativan propagandni uticaj u slučaju da bude potopljen.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.