NAKON SKANDALA SA GRČKIM AVIONOM, OGLASIO SE ERDOGAN: Ovako je objasnio optužbu da je Turska namerno sabotirala LET
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters/AP

sporna tema

NAKON SKANDALA SA GRČKIM AVIONOM, OGLASIO SE ERDOGAN: Ovako je objasnio optužbu da je Turska namerno sabotirala LET

Ankara tvrdi da avion nije imao plan leta

Objavljeno:

Avionu grčke vlade koji je prevozio ministra spoljnih poslova Nikosa Dendiasa iz Bagdada u Atinu odbijena je dozvola prelaska i zadržan je iznad turskog vazdušnog prostora jer je letelica poletela iz Iraka bez plana leta, saopštila je Ankara.

Grčka je prethodno optužila Tursku da je namerno zadržala vladinu letelicu koja je kružila 20 minuta pre nego što joj je odobren prelazak turskog vazdušnog prostora, prenosi Rojters.

Turska je negirala optužbu, rekavši da je letelica poletela iz Iraka bez plana leta, ali joj je dozvoljeno da prođe nakon što je on obezbeđen.

"To je još jedna provokacija u turskoj seriji provokacija", rekao je novinarima portparol grčke vlade Stelios Pecas. "Nadam se da se incident neće ponoviti u budućnosti", dodao je.

Pecos je rekao je da se grčko ministarstvo spoljnih poslova žalilo turskim vlastima.

Portparol turskog ministarstva spoljnih poslova Hami Aksoj odbacio je sugestiju da je avion u kojem je bio grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias namerno zadržan kao provokacija Atine.

"Avion je poleteo iz Iraka bez predočavanja plana leta. Kada je avion ušao u naš vazdušni prostor, hitno je zatražen plan leta od iračkih vlasti i let je bezbedno nastavljen nakon što je plan primljen", rekao je Aksoj.

On je dodao da je nakon kvara tog aviona u Iraku, Grčka poslala drugi avion koji je takođe dobio dozvolu da leti kroz turski vazdušni prostor, "sa istim brojem dozvole leta, bez ikakvog odlaganja".

Prema diplomatskim izvorima, objašnjenje da je avion zadržan zbog tehničke greške prvo je stiglo iz turskog Ministarstva spoljnih poslova kao odgovor na žalbu koju je jutros podnela grčka ambasada u Ankari po nalogu Atine, prenosi Katimerini.

Oni takođe navode da je Ankara pokušala da objasni incident pre ulaganja demarša, pripisujući incident tehničkoj greški turske službe civilnog vazduhoplovstva.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.