NEMAČKA SE UBRZANO PRIPREMA ZA NUKLEARNI RAT: U manevrima učestvovali BOMBARDERI sa NUKLARNIM ORUŽJEM!
Istovremeno, u članku je izraženo mišljenje da je trenutno rizik od započinjanja nuklearnog rata mnogo veći, Foto: Printscreen

procurili tajni podaci

NEMAČKA SE UBRZANO PRIPREMA ZA NUKLEARNI RAT: U manevrima učestvovali BOMBARDERI sa NUKLARNIM ORUŽJEM!

U manevrima su učestovali lovci-bombarderi

Objavljeno: 09:34h

U Nemačkoj su održane tajne vežbe sprovođenja borbenih dejstava uz upotrebu nuklearnog oružja, piše nemački list „Bild“.

foto: Profimedia

Prema informacijama lista, vežbe pod nazivom „Stabilno podne“ održane su na avio-bazi Nervenih u državi Severna Rajna-Vestfalija uz učešće nemačkog vazduhoplovstva i njegovih NATO saveznika.

U manevrima su učestovali lovci-bombarderi, koji su u stanju da nose nuklearno oružje, a glavni cilj vežbi je, kako tvrdi „Bild“, uvežbavanje odbrane Nemačke pomoću atomskih bombi.

Istovremeno, u članku je izraženo mišljenje da je trenutno rizik od započinjanja nuklearnog rata mnogo veći, nego u protekle tri decenije.

Autori smatraju da je glavni razlog tome povlačenje Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i manjeg dometa.

Početkom prošle godine Vašington je objavio o jednostranom povlačenju iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, optužujući Rusiju za dugoročno kršenje ovog Sporazuma. Moskva odbacuje sve optužbe. Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je početkom jula 2019. godine zakon o obustavljanju Sporazuma.

Rusija je više puta saopštavala da se u potpunosti pridržava Sporazuma o likvidaciji raketa. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da su američke optužbe neosnovane.

Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa zabranjivao je stranama da poseduju nuklearne i konvencionalne balističke i krstareće rakete kopnenog baziranja dometa od 500 do 5,5 hiljada kilometara.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.