Odobrena SMRT IZ MILOSRĐA za decu do 12 godina! Vlada Holandije legalizovala eutanaziju za najmlađe
Potreba za promenom pravila, Foto: EPA / FILIPPO VENEZIA

SPREČAVANJE PATNJE

Odobrena SMRT IZ MILOSRĐA za decu do 12 godina! Vlada Holandije legalizovala eutanaziju za najmlađe

Dve države su prve u svetu legalizovale tu praksu, iako pod vrlo strogim uslovima

Objavljeno:

Vlada Holandije odobrila je plan kojim odobrava eutanaziju sa teško bolesnu decu uzrasta od jedne do 12 godina, piše BBC.

Ministar zdravlja Hugo de Jonge rekao je da će ova promena da spreči neku decu da pate beznadežno i nepodnošljivo.

Eutanazija je trenutno legalna u Holandiji za decu stariju od 12 godina sa obaveznim pristankom pacijenta i njegovih roditelja. Legalno je i za bebe do godinu dana uz pristanak roditelja. Međutim, nisu postojale odredbe za one od jedne do 12 godina koji su teško bolesni.

To pitanje pokazalo se kontroveznim i pokrenulo je višemesečne rasprave u vladi četvorostranačke vladajuće koalicije. Takođe, postoji snažno protivljenje konzervatnivnih hrišćanskih partija.

Ali, nakon što je vlada odobrila planove, gospodin de Jonge je rekao da će izraditi nove propise za tu praksu. Rekao je da je studija stručnjaka ukazala na potrebu za promenom pravila.

Dodao je i da će između pet i deset dece godišnje da bude pogođeno promenom pravila.

Kao i kod dece starije od 12 godina, prema predloženom promenu pravila biće potreban pristanak roditelja. Najmanje dva lekara moraju da budu saglasni sa postupkom.

Eutanazija i potpomognuto samoubistvo legalni su u Holandiji od 2002. godine, a susedna Belgija je to usledila nekoliko meseci kasnije.

Dve države su prve u svetu legalizovale tu praksu, iako pod vrlo strogim uslovima.

Belgija je 2014. postala prva država koja je dozvolila eutanaziju dece ako su smrtno bolesna i trpe velike bolove i imaju pristanak roditelja. Holandija je ubrzo uvela isto pravilo za decu stariju od 12 godina.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.