ZVANIČNO SU PRISTALI: Nemačka daje preko 500 miliona evra preživelima posle holokausta za pomoć zbog pandemije!
Angela Merkel, Foto: EPA-EFE/HENNING SCHACHT / POOL

uglavnom za one u izraelu

ZVANIČNO SU PRISTALI: Nemačka daje preko 500 miliona evra preživelima posle holokausta za pomoć zbog pandemije!

Novac će biti dat za oko 240.000 preživelih širom sveta

Objavljeno:

Nemačka je pristala da obezbedi više od pola milijarde evra da pomogne preživelima holokausta da se izbore sa teškoćama u vreme pandemije korona virusa, saopštila je danas organizacija koja pregovora o nadoknadama sa nemačkom vladom.

Novac će biti dat za oko 240.000 preživelih širom sveta, uglavnom u Izraelu, Severnoj Americi, bivšem Sovjetskom savezu i Zapadnoj Evropi tokom naredne dve godine, rečeno je na Konferenciji za jevrejska materijalna potraživanja od Nemačke, poznatoj kao "Klejms konferens" (Claims Conference), čije sedište je u Njujorku.

Svaki preživeli će dobiti dve isplate od po 1.200 evra (1.400 dolara) tokom naredne dve godine, uz ukupnu preuzetu obavezu od 564 miliona evra (662 miliona dolara) za neke od najsiromašnijih preživelih koji su danas živi.

Ta sredstva će biti uplaćena pored vanredne sume od 4,3 miliona dolara koje je Konferencija raspodelila proletos agencijama koje pružaju pomoć preživelim.

Nova sredstva namenjena su Jevrejima koji ne dobijaju penzije od Nemačke, uglavnom ljudima koji su pobegli od nacista i završili u Rusiji, ili drugde, gde su se sakrivali za vreme rata.

Preživeli u holokaustu pre 75 i više godina, danas su stari, a pošto su mnogi bili lišeni dobre prehrane kad su bili mladi mnogi danas pate od raznih bolesti. Pored toga mnogi žive izolovano pošto su izgubili cele porodice i imaju psihološke probleme kao posledica progona od strane nacista, navela je Konferencija.

Mnogi su na ivici siromaštva i dodatni troškovi vezani za pandemiju su za mnoge veliki teret, rekao je Greg Šnajder izvršni direktor konferencije.

Šnajder je rekao da oko 50 odsto preživelih u holokaustu, koji su u SAD, žive u Bruklinu i da su posebno bili pogodjeni kada je Njujork bio centar epidemije u Americi, ali da sada ti brojevi izgledaju gori u Izraelu i drugim mestima.

Pored sredstsava vezanih za korona virus, Nemačka je prihvatila u nedavno završenoj rundi godišnjih pregovora da poveća finansiranje socijalne zaštite za preživele holokausta za 30,5 miliona evra, na ukupno 554,5 miliona evra za 2021. godinu, navedeno je na konferenciji.

Ta sredstva se koriste za usluge kao što je finansiranje nege u kući za preko 83.000 osoba i pomoć za više od 70.000 za druge vitalne usluge kao što su hrana, lekovi, prevoz do lekara i programi za olakšanje socijalne izolacije.

Kao rezultat pregovora sa Konferencijom od 1952. godine nemačka vlada je isplatila preko 80 milijardi dolora na ime reparacija za holokaust.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.