VELIKI POMAK?! OVA VAKCINA MOŽE DA POMOGNE PROTIV KORONE? Testiranje u toku, naučnici optimistični!
Vakcina, Foto: Profimedia

vakcina

VELIKI POMAK?! OVA VAKCINA MOŽE DA POMOGNE PROTIV KORONE? Testiranje u toku, naučnici optimistični!

Postoji jedna solidna teorija koja kaže da bi BSŽ vakcina mogla da utiče povoljno na zaražene korona virusom.

Objavljeno:

Britanski naučnici počeli su da testiraju vakcinu protiv tuberkuloze, poznatu kao BSŽ, koja je razvijena 1921. godine, da bi utvrdili može li da pomogne obolelima od kovida-19.

Oko 1.000 dobrovoljaca se prijavilo da učestvuje u ovom istraživanju koje će se sprovoditi na Univerzitetu Eksiter u jugozapadnoj Engleskoj, s ciljem da se ustanovi da li BSŽ vakcina može da spase živote obolelih od kovida-19.

Smatra se da bi milioni Britanaca, koji su u detinjstvu vakcinisani BSŽ, ponovo trebalo da je prime da bi imala efekat u slučaju infekcije korona virusom. Naučnici se nadaju da bi BSŽ vakcina, tako, mogla da deluje i protiv korona virusa. - Postoji jedna solidna teorija koja kaže da bi BSŽ vakcina mogla da utiče povoljno na zaražene korona virusom. Ja to vidim kao mogućnost da se koliko-toliko zaštitim ove zime - izjavio je za BBC Sam Hilton sa Univerziteta Eksiter.

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije dr Tedros Adanom Gabrejesus, jedan je od koautora studije objavljene u medicinskom časopisu "Lanset", a u kojoj se ukazuje da bi BSŽ vakcina mogla da bude "preparat s kojim bi se premostio period do otkrića specifične vakcine protiv kovida-19", navodi se u BBC tekstu. - To bi mogao biti značajan odgovor na kovid-19 i neku buduću pandemiju, iako BSŽ ne može biti dugoročno rešenje - navodi se u časopisu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.