TRAMPU UBRIZGAVALI LEK OD ĆELIJA ABORTIRANIH FETUSA? Ovo je upravo procurelo!
Donald Tramp, Foto: Profimedia

VELIKI TROŠKOVI

TRAMPU UBRIZGAVALI LEK OD ĆELIJA ABORTIRANIH FETUSA? Ovo je upravo procurelo!

Prvi tretman koji je dobio, Regeneronov koktel monoklonskih antiela, eksperimentalni je medikament koji je još u kliničkim ispitivanjima i potpuno je nedostupan prosečnom Amerikancu

Objavljeno:

Predsednik SAD-a Donald Tramp je među milion Amerikanaca koji su pozitivno testirani na Covid-19, ali je isto tako među retkima kojem lečenje od ove bolesti ne ugrožava bankovni račun.

Trampov trodnevni boravak u bolnici, koji je uključivao testiranje na COVID-19, dopunski kiseonik, eksperimentalni tretman antitielima, nekoliko lekova i dve vožnje helikopterom koštao je američke porezne obveznike više od 100.000 američkih dolara, izračunao je Njujork tajms.

Prvi tretman koji je dobio, Regeneronov koktel monoklonskih antiela, eksperimentalni je medikament koji je još u kliničkim ispitivanjima i potpuno je nedostupan prosečnom Amerikancu..

Tramp je primio infuziju od 8 grama ovoga leka koji je, prema otkriću Gardijana, razvijen iz ćelija dobijenih iz abortiranog ljudskog fetusa. Matične ćelije za razvoj leka ekstrahirane su iz bubrega embrija, prvi put još sedamdesetih godina prošlog stoleća u Nizozemskoj.

Biće više nego zanimljivo čuti kako će na ovo otkriće reagovati Pro-life skupine koje aktivno podupiru Trampa u predizbornoj kampanji. Donald Tramp godinama uporno nastoji da ograniči mogućnost pobačaja, a to je bio i jedan od njegovih ključnih motiva za nedavnu nominaciju konzervativne katoličke sutkinje Ejmi Koni Baret u Vrhovni sud. Početkom ove godine hvalio se zaustavljanjem saveznog finansiranja istraživanja fetalnog tkiva, takođe uvažavajući zahteve lobista protiv pobačaja.

Povrh Regeneronova eksperimentalnog koktela, Tramp je tokom terapije lečen i remdesivirom, antivirusnim lekom razvijenim za tretman ebole. Petodnevni tretman remdesivirom košta 3.120 američkih dolara uz privatno osiguranje, plus svi bolnički troškovi za primenu leka.

Dobio je i više koktela vitamina i minerala te hormona: megadoze vitamina D i C, cink, melatonin i aspirina, koji preventivno deluju na moguće ugruške koje uzrokuje Covid-19. "Predsednik je možda jedini pacijent na planeti koji je primio ovu kombinaciju lekova", rekao je za CNN dr. Jonathan Reiner, profesor medicine sa Univerziteta Džordža Vašington.

Najveća i najopipljivija stavka prema troškovniku, a koji je izračunao Njujork Tajms, otpada na njegovu vožnju helikopterom do bolnice i od bolnice do Bele kuće.

Iako, prosečan pacijent ne bi trebalo da se u bolnicu prevacujemo helikopterom jer je zaražen koronavirusom zbog sigurnosnih razloga, a to je ujedno i dodatni trošak jer samo jedan košta između 30 i 40 hiljada dolara.

Svaka noć provedena na epidemiološkom odeljenju bolnice može biti skuplja od 1.000 američkih dolara, što se dodaje troškovima lekova, usluga bolničkog osoblja, potrebama za respiratorom, operacijom ili tretmanima težeg oporavka.

Račun za koronavirus takvog tipa pacijenta najčešće prosečno iznosi oko 60.000 američkih dolara. Iako se precizni troškovi u velikoj meri razlikuju između pojedinih bolnica, saveznih država i vrste zdravstvenog osiguranja, čak i oni Amerikanci s dobrim osiguranjem u proseku plaćaju više od 30 hiljada, dolara navodi FAIR Health.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/slobodnadalmacija.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.