OTKRIVA KORONU ZA POLA SATA A KOŠTA 500 DIN: PCR su prošlost,  evo koje testove ćete moći da korstite
Brzi antigen testovi, Foto: EPA/Sergei Ilnitsky

NOVI TESTOVI

OTKRIVA KORONU ZA POLA SATA A KOŠTA 500 DIN: PCR su prošlost, evo koje testove ćete moći da korstite

Testove, koji izgledaju kao test na trudnoću, sa dve plave linije koje prikazaju pozitivan rezultat, "tumačiće" zdravstveni radnici

Objavljeno:

PCR je do sada najpouzdaniji način da se otkrije prisustvo virusa korona, a nova vrsta testova dobila je širu primenu...

Još u maju je Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila prvi antigen test koji može brzo da otkrije da li je osoba zaražena korona virusom. Reč je o testu koji izgleda kao nonaj za trudnoću, a za razliku od uobičajenih metoda otkrivanja prisustva virusa SARS-CoV-2, ovaj otkriva infekciju izuzetno brzo!

Do sada najpouzdaniji način za otkrivanje prisustva koron avirusa jeste PCR, dok antigenska dijagnostika deluje tako što otkriva fragmente virusa u uzorku i ti na licu mesta, u roku od 15 do 30 minuta.

Kako najavljuje "The Guardian", ovi testovi će se uskoro naći u primeni širom sveta, a naučnici se nadaju da će vreme koje će uštedeti na dijagnostiku, biti ključno u spasavanju života i za usporavanje pandemije.

Najnovija vest jeste da će 120 miliona ovih brzih antigen testova biti isporučeno zemljama niskog i srednjeg standarda po ceni od 5 dolara (oko 500 din), a možda čak i manje.

Testove, koji izgledaju kao test na trudnoću, sa dve plave linije koje prikazaju pozitivan rezultat, "tumačiće" zdravstveni radnici.

Za sada su u opricaju dve vrste ovakvih testova, jedan je hitno odobrila Svetska zdravstvena organizacija (SZO), a očekuje se da će i drugi uskoro dobiti odobrenje.

„Jedna od glavnih prednosti antigen testa je brzina testa, koja može dati rezultate za nekoliko minuta”.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Mondo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.