OVU PRIVREDNU GRANU KORONA JE POTPUNO UNIŠTILA! Gubitak je MONSTROZNIH 460 milijardi dolara! I još nije KRAJ!
Najteže su pogođeni Azija i Pacifi, Foto: EPA-EFE/DOMINIK BAT

jezivi podaci

OVU PRIVREDNU GRANU KORONA JE POTPUNO UNIŠTILA! Gubitak je MONSTROZNIH 460 milijardi dolara! I još nije KRAJ!

To je, kako se precizira, oko pet puta veći gubitak prihoda od međunarodnog turizma od onog koji je zabeležen 2009

Objavljeno:

Globalna turistička privreda izgubila je oko 460 milijardi dolara u prvoj polovini 2020, zbog pada međunarodnih putovanja širom sveta izazvanog pandemijom korona virusa, saopštila je Svetska turistička organizacija Ujedijenih nacija (WTO UN).

"Ogroman pad potražnje za međunarodnim putovanjima u periodu januar-jun 2020. godine rezultirao je gubitkom 440 miliona međunarodnih dolazaka i padom izvoznih prihoda od međunarodnog turizma od oko 460 milijardi američkih dolara”, navodi se u izveštaju ove agencije UN, prenosi Tas.

To je, kako se precizira, oko pet puta veći gubitak prihoda od međunarodnog turizma od onog koji je zabeležen 2009. na vrhuncu globalne ekonomske i finansijske krize.

Prema podacima WTO, međunarodni dolasci turista pali su za 65 posto tokom prve polovine godine, jer su zemlje počele da uvode ograničenja putovanja i da zatvaraju granice u nastojanju da suzbiju zarazu.

Najteže su pogođeni Azija i Pacifik, prvi region koji je osetio posledice Kovida-19 u turizmu, gde je broj turista pao za 72 procenta u posmatranom šestomesečnom periodu.

Evropa je druga sa padom od 66 posto, a slede Severna i Južna Amerika sa minusom od 55 posto i Afrika i Bliski Istok, gde je broj turista opao za po 57 procenata.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.